Reklama

Reklama

Surówka z dodatkiem stokrotek

Stokrotki mają delikatnie miętowy smak. Te polne kwiatki można dodawać do surówek albo używać do dekorowania potraw. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, np. witaminę C i beta-karoten. Oto przykład surówki z dodatkiem stokrotek.

Zbigniew T. Nowak, znawca roślin leczniczych, w książce "Zdrowie i odporność. Reaktywacja", dzieli się przepisem na surówkę "samo zdrowie" z dodatkiem stokrotek.

Reklama

To danie wyczarujemy z następujących składników: 1 średnia główka sałaty (najlepiej masłowej, o delikatnych liściach), 10 rzodkiewek, 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku (bądź cebuli dymki), 1 łyżka posiekanych liści i koszyczków kwiatowych stokrotek, 2 łyżki posiekanych młodych liści mniszka lekarskiego, 1 pomidor, sos winegret (sok z cytryny lub ocet balsamiczny, olej albo oliwa, miód pszczeli, sól i pieprz).

Autor podaje sposób przygotowania tej surówki: "Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i porozdzielać na małe cząstki. Pokroić w grubą kostkę pomidora, utrzeć na nierdzewnej tarce rzodkiewkę (jeśli ma młodziutkie liście - także je posiekać). Dodać posiekany szczypiorek (lub dymkę), liście i koszyczki kwiatowe stokrotki oraz liście mniszka lekarskiego. Całość wymieszać dokładnie z przygotowanym sosem winegret, odstawić na kilka minut, aby połączyły smaki".

W tym daniu jest mnóstwo łatwo przyswajalnych witamin, soli mineralnych (np. żelazo, cynk, potas, siarkę) i cennych substancji leczniczych. Ta surówka jest wskazana dla osób, które przeszły kurację antybiotykową - przywraca równowagę w organizmie. (PAP Life)

autor: Andrzej Grabarczuk

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje