Reklama

Reklama

Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem

Smaczna i aromatyczna

Składniki

  • 100 g wegańskich pierniczków
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 300 ml wody
  • 30-50 ml syropu klonowego
  • 400 g świeżych śliwek węgierek bez pestek
  • 250 g śliwek kalifornijskich
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy extra virgin

Sposób przygotowania

Pierniczki pokrój w średniej wielkości kostkę. Połowę zrumień na suchej patelni zrumień na chrupiące grzanki. Pozostałe pierniczki odłóż. Jedną śliwkę kalifornijską pokrój w drobne paseczki i odłóż.

Reklama

 

Do garnka wlej wino, wodę i 30 ml syropu klonowego. Dodaj pokrojone śliwki, drobno posiekane śliwki kalifornijskie, przyprawę piernikową i laskę cynamonu. Gotuj na niewielkim ogniu często mieszając ok. 15 minut. Wyjmij laskę cynamonu, dodaj odłożone pierniczki i oliwę, gotuj kolejne 5 minut, potem zblenduj całość na kremową zupę. Dopraw do smaku szczyptą soli,  dodatkową szczyptą przyprawy piernikowej i ewentualnie pozostałym syropem klonowym. Podawaj zupę posypaną grzankami z piernika i pokrojoną w paseczki śliwką kalifornijską.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje