Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem
Smaczna i aromatyczna

Składniki
- 100 g wegańskich pierniczków
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 300 ml wody
- 30-50 ml syropu klonowego
- 400 g świeżych śliwek węgierek bez pestek
- 250 g śliwek kalifornijskich
- 1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 laska cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy extra virgin
Sposób przygotowania
Pierniczki pokrój w średniej wielkości kostkę. Połowę zrumień na suchej patelni zrumień na chrupiące grzanki. Pozostałe pierniczki odłóż. Jedną śliwkę kalifornijską pokrój w drobne paseczki i odłóż.
Do garnka wlej wino, wodę i 30 ml syropu klonowego. Dodaj pokrojone śliwki, drobno posiekane śliwki kalifornijskie, przyprawę piernikową i laskę cynamonu. Gotuj na niewielkim ogniu często mieszając ok. 15 minut. Wyjmij laskę cynamonu, dodaj odłożone pierniczki i oliwę, gotuj kolejne 5 minut, potem zblenduj całość na kremową zupę. Dopraw do smaku szczyptą soli, dodatkową szczyptą przyprawy piernikowej i ewentualnie pozostałym syropem klonowym. Podawaj zupę posypaną grzankami z piernika i pokrojoną w paseczki śliwką kalifornijską.