Świąteczne babeczki
Przygotuj razem z dzieckiem świąteczne babeczki. Ich zrobienie to okazja do wspólnie spędzonego czasu i świetnej zabawy. Wyglądają pięknie a smakują jeszcze lepiej.
Lista składników na babeczki
- 2/5 kostki do pieczenia (100 g)
- 200 g mąki
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 100 g posiekanej czekolady (opcjonalnie)
Lista składników do dekoracji:
- Barwniki spożywcze zielony i czerwony
- 2 opakowania Lukru domowego tradycyjnego Dr. Oetkera
- 1 Aromat waniliowy
- Gotowa masa cukrowa
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie babeczek czekoladowych:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Metalowe foremki do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami. W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki tzn.: mąkę, mąkę kukurydzianą, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Kasię rozpuszczamy w rondelku, studzimy i mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Kasię z jajkami przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Przygotowanie dekoracji: Gdy babeczki rosną w piekarniku możemy zająć się dekoracjami z masy cukrowej. Masę cukrową barwimy barwnikami (powoli dodając go do masy i zagniatając jak ciasto lub plastelinę). Jeśli kolor jest za jasny dodajemy więcej barwnika. Czynność powtarzamy, aż do uzyskania pożądanego koloru. Blat stołu delikatnie posypujemy cukrem pudrem i za pomocą wałka rozwałkowujemy masę na grubość ok 2 mm (im masa będzie cieńsza tym szybciej stwardnieje i będzie można gotowe dekoracje układać na ciastkach). Z masy cukrowej za pomocą odpowiedniej foremki wycinamy listki ostrokrzewu. Każda "gałązka" składa się z 3 listków. Sklejamy je ze sobą tak, by lekko na siebie nachodziły - dociskając je.
Jeśli masa się nie skleja można posmarować je odrobiną wody. W miejscu sklejenia przyklejamy kulki z czerwonej masy - nakłuwamy je u góry by osiągnąć efekt "owocu ostrokrzewu". Gotowe dekoracje odkładamy na bok. Lukier przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas by nie wysychał w miseczce. Przestygnięte babeczki polewamy gęstym lukrem, tak by delikatnie spłynął po ciastkach. Nie pokrywamy ciastek całkowicie.
Na jeszcze mokrym lukrze układamy ozdoby z masy cukrowej - jeśli są jeszcze miękkie pozwalamy im dopasować się do kształtu babeczek. Dekoracje będą pięknie wyglądały na białym lukrze. Jeśli chcemy urozmaicić efekt na babeczkach, lukier możemy dodatkowo przed polaniem ciastek zabarwić na dowolny kolor. Gdy lukier zastygnie, możemy posypać ciastka dodatkowo odrobiną cukru pudru.