Francuskie czekoladowe makaroniki Składniki na 40-45 sztuk: - 400 g cukru pudru, - 25 g mąki, - 50 g kakao, - 100 g mielonych migdałów bez skórki, - 4 białka z jajka, - szczypta soli, - 150 g gorzkiej czekolady, - 100 g śmietany Przygotowanie: Cukier puder, mąkę i kakao przesiać do miski, wymieszać. Dodać migdały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i na wyłożonej papierem blasze co 5 cm wyciskać małe porcje. Piec w nagrzanym do 200 st. Piekarniku ok 12 minut (nie otwierać piekarnika podczas pieczenia). Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekoladę. Na makaroniki nakładać nieco masy i przykrywać drugim ciastkiem. Lekko docisnąć. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 330 kJ/79 kcal Irlandzkie torciki Guinessa Składniki: - 175 g rodzynek, - 50 g kandyzowanych owoców, - 25 g siekanych migdałów, - 125 g mąki, - 60 g masła, - 100 g brązowego cukru, - skórka starta z jednej cytryny, - szczypta sody, - 75 ml piwa Guinness, - jajko, - cukier puder, - papierowe foremki Przygotowanie: Rodzynki i owoce kandyzowane zmiksować, zmieszać z migdałami. Dodać mąkę, tłuszcz, cukier, skórkę z cytryny, przyprawę do pierników, kawę i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach letniego piwa. Resztę piwa wymieszać z jajkiem. Wszystko dodać do ciasta i wyrobić. Foremki składać po 2 i napełniać ciastem do 3/4 wysokości.. Układać na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 20-25 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 210 kJ/50 kcal Włoskie ciasteczka z orzeszkami piniowymi Składniki: - 200 g mielonych migdałów bez skórki, - 100 g posiekanych orzeszków piniowych, - 300 g cukru, - szczypta soli, - starta skórka z połowy cytryny, - 2 białka, - 50 g całych orzeszków piniowych Przygotowanie: Migdały, siekane orzeszki, cukier, sól i skórkę z cytryny wymieszać w misce. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie zmieszać z pozostałymi składnikami. Kawałki ciasta wielkości wiśni układać na wyłożonej papierem blasze, zostawiając odstępy. Na każdym ciastku układać po dwa całe orzeszki piniowe. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez ok. 10 minut. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 160 kJ/38 kcal Hiszpański nugat Składniki na ok. 60 sztuk: - 150 g kandyzowanych owoców egzotycznych, - 50 g mlecznej czekolady, - 200 g cukru, - 100 g miodu, - 200 g orzechów macadamia, - 200 g migdałów bez skórki, - 150 g cukru pudru, - wafli (12x20 cm) Przygotowanie: Kandyzowane owoce grubo posiekać. Czekoladę posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Cukier, miód i 150 ml wody gotować ok. 5 minut. Do powstałego syropu stopniowo wmieszać drobno posiekane migdały i orzechy. Ponownie zagotować i gotować jeszcze 15 minut. Wmieszać cukier puder, czekoladę i owoce. Nugat rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach 36x20 cm. Z jednej strony zdjąć papier i przyłożyć 3 wafle. Obrócić, zdjąć papier z drugiej strony, przyłożyć wafle. Odstawić na 30 minut. Pokroić na 60 kawałków. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 330 kJ/79 kcal Tajskie placuszki z imbirem Składniki na 40 sztuk: - 50 g sezamu, - cytryna, - 200 g masła, - 200 g + 2 łyżki cukru pudru, - jajko, - szczypta soli, - 2 łyżeczki oleju sezamowego, - 2 łyżki miodu, - 400 g mąki, - 200 g konfitury imbirowej, - mąka do podsypywania Przygotowanie: Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Z cytryny zetrzeć skórkę. Sezam, skórkę cytrynową, masło, 100 g cukru pudru, jajko, sól, olej sezamowy, miód i mąkę wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Ciasto cienko rozwałkować (na ok. 3 mm) i pokroić na ok 80 kwadratów (6x6cm). W połowie kwadratów wyciąć małe motywy świąteczne. Piec kolejno na wyłożonych papierem blachach w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 6-8 minut. Ciastka wyjąć i odstawić do ostudzenia. 100 g cukru pudru i 1-2 łyżki soku cytrynowego wymieszać. Masę nałożyć do woreczka, obciąć róg i wyciskać masę, zdobiąc ciastka z wyciętymi motywami. Konfiturę podgrzać i rozsmarować na całych kwadratach. Na wierzch nałożyć powycinane kwadraty. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 500 kJ/119 kcal Szwedzkie keksy - łosie Składniki na 25 keksów: - 2 jajka, - 250 g masła, - 125 g cukru, - 400 g maki, - łyżeczka proszku do pieczenia, - szczypta soli, - 250 g cukru pudru, - barwniki spożywcze Przygotowanie: 1 jajko rozdzielić. Masło, cukier, jajko i żółtko wymieszać. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Ciasto rozwałkować i foremką wycinać łosie. Ciastka piec na wyłożonej papierem blasze w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 10 minut. Białko z jajka i cukier puder ubić przy pomocy robota kuchennego. Powstały lukier podzielić i części zafarbować barwnikami spożywczymi. Dekorować nim ciasteczka. Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal Szwajcarskie góry czekoladowe Składniki na 40 sztuk: - 125 g mąki, - żółtko, - 60 g cukru, - cukier waniliowy, - 60 g masła, - 200 g czekolady z miodem i migdałami Toblerone, - 150 g gorzkiej czekolady, - 150 g mlecznej czekolady, - 250 g siekanych migdałów, - 3 łyżki galaretki porzeczkowej, - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę, żółtko, 30 g cukru, cukier waniliowy i masło wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić w zimne miejsce. Ciasto rozwałkować i wyciąć 40 krążków (3 cm średnicy). Ciastka piec na wyłożonej papierem blasze w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. C przez 12-15 minut. Toblerone, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Migdały skarmelizować z cukrem na patelni. Zdjąć, ostudzić i pokruszyć. Migdały dodać do masy czekoladowej. Masę nieco przestudzać. Galaretkę rozpuścić i posmarować nią upieczone krążki, na każdy krążek nałożyć trochę masy czekoladowej. Pozostałą czekoladę rozpuścić i polać nią ciastka. Ostawić do zastygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: 120 minut Jedna porcja zawiera: 580 kJ/139 kcal Nowojorskie gwiazdki Składniki na ok 25 sztuk: - 250 g mąki, - 30 g mielonych migdałów bez skórki, - 300 g cukru pudru, - 120 g masła, - jajko, - 1-2 łyżki zimnego mleka, - 150 g masy marcepanowej, - 30 g suszonej żurawiny, - 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, - białko z 1 jajka, - 2 łyżki soku z cytryny, - barwniki spożywcze, - mąka do podsypywanie Przygotowanie: Mąkę i migdały umieścić w misce. Do miski przesiać 100 g cukru pudru. Jajko rozdzielić. Do składników dodać żółtko, masło i mleko. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Masę marcepanową podzielić na małe kawałki. Zmiksować z żurawiną i skórką pomarańczową. Dodać białko i 4 łyżki zimnej wody. Wyrobić na gładką masę. Połowę ciasta rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać gwiazdki i układać na wyłożonej papierem blasze. Gwiazdki posmarować przygotowaną masą. Z pozostałego ciasta również wyciąć gwiazdki i ułożyć je na tych posmarowanych masą.. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez15-20 minut. 200 g cukru pudru przesiać, dodać białko i sok z cytryny, ubić przy pomocy robota kuchennego. Lukier podzielić na dwie części i zafarbować barwnikami spożywczymi. Lukier umieścić w małych woreczkach, odciąć rogi i dekorować ciastka. Odstawić do zastygnięcia. Czas przygotowania: 150 minut Jedna porcja zawiera: 370 kJ/88 kcal Austriackie ciasteczka husarskie Składniki: - 300 g mąki, - 80 g mielonych orzechów laskowych, - 100 g cukru, - opakowanie cukru waniliowego, - 200 g masła, - 2 żółtka, - 120 g konfitury porzeczkowej lub wiśniowej, - cukier puder Przygotowanie: Mąkę, orzechy, cukier, cukier waniliowy, tłuszcz i włożyć do miski i wyrobić na kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Formować kuleczki o średnicy ok 2 cm. i układać na blasze wyłożonej papierem. W każdej kuleczce wycisnąć małe wgłębienie. Konfiturę lekko podgrzać i nakładać łyżeczką do wyciśniętych wgłębień. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 15 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania 1 godzina Jedna porcja zawiera: 160kJ/ 40 kcal. Holenderskie herbatniki świąteczne Składniki na ok. 62 sztuki: - 175 g mąki, - 75 g mąki ziemniaczanej, - 75 g cukru, - opakowanie cukru waniliowego, - szczypta soli, - jajko, - 125 g masła, - 200 g masy marcepanowej, - 60 cukru pudru, - 75 g konfitury morelowej, - łyżka portweinu, - 125 g czekolady, - 20-25 g drobno posiekanych pistacji Przygotowanie: Mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać w misce. Dodać jajko, masło i wyrobić wszystko przy pomocy robota kuchennego. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Masę marcepanową wyrobić z cukrem pudrem, rozwałkować na posypanej cukrem pudrem powierzchni i wyciąć 62 trójkąty. Ciasto rozwałkować (3 mm grubości) i również pokroić na 62 kawałki. Ciastka ułożyć na wyłożonych papierem blachach i piec kolejno w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 8-10 minut. Konfiturę morelową i portwein pogrzać w rondelku i przetrzeć przez sito. Ciastka posmarować konfiturą i nałożyć na nie trójkąty z marcepanu. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i posmarować nią ciastka. Jeden róg każdego ciastka posypać posiekanymi pistacjami. Odstawić do zastygnięcia. Ciastko kopenhaskie z kompotem śliwkowym Składniki na 12 szt: - słoik (720 ml) śliwek, - sos waniliowy w proszku, - opakowanie (450 g) ciasta francuskiego mrożonego, - żółtko, - 2 łyżki mleka, - 6 łyżek cukru, - łyżeczka cynamonu, - mąka do podsypywania Przygotowanie: Śliwki osączyć. 4 łyżki soku ze śliwek i sos waniliowy w proszku wymieszać. Pozostały sok zagotować, dodać rozpuszczony sos waniliowy. Gotować ok. 1 minuty mieszając. Dodać śliwki. Płaty ciasta ułożyć na posypanej mąką powierzchni, pozwolić im odtajać, a następnie poprzekrawać na pół. Rogi ciasta zawinąć do środka i docisnąć. Mleko roztrzepać z żółtkiem i posmarować ciastka, a następnie ułożyć na nich owoce. Oprószyć cukrem zmieszanym z cynamonem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciastka. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 12-16 minut. Ciastka doskonale smakują z bitą śmietana z cynamonem. Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal Fińskie wiatraczki świąteczne Składniki na ok. 35 sztuk: - 125 g miękkiego masła, - 75 g cukru, - skórka starta z połowy pomarańczy, - szczypta soli, - 2 jajka, - 225 g mąki, - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - 100 g powidła, - cienko obrana skórka z połowy pomarańczy, - mąka do podsypywania Przygotowanie: Masło, cukier, startą skórkę i sól ubić za pomocą robota kuchennego na gładka masę. Dodać 1 jako. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać, szybko wyrobić (ręcznie). Odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny w zimne miejsce. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty (ok. 6x6 cm). Kwadraty układać na wyłożonych papierem blachach. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżkę powidła. Kwadraty ponacinać na rogach (na ok. 2 cm). Co drugi róg zagiąć do środka, lekko docisnąć. Jajko roztrzepać i posmarować ciastka. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 8-10 minut. Ze skórki pomarańczowej wycinać małe gwiazdki, lekko je zwilżyć i obtoczyć w cukrze. Dekorować nimi wiatraczki. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 290 kJ/69 kcal