Świąteczne mięsa idealne do zamrożenia
Nic się nie zmarnuje!

Pasztet w cieście francuskim
Składniki
- 60 dag łopatki 1 udziec z indyka
- po 20 dag selera i pieczarek
- po 2 marchewki i pietruszki
- 1 szkl. bulionu
- 1 cebula
- po 15 dag wątróbki i słoniny
- 2 kajzerki
- 3 jajka sól pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
- 1 op. francuskiego ciasta
- 1 żółtko tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
Mięsa oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, zetrzyj. Obraną cebulę potnij na cząstki. Warzywami obłóż mięso, zalej bulionem, wymieszaj, przykryj. Wstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie mięso i warzywa obsmaż na 4 łyżkach oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę słoninę oraz pokrojone na kawałeczki pieczarki. Duś do miękkości. Dołóż wątróbkę i duś jeszcze 15 minut. Bułki namocz, odciśnij, zmiel razem z mięsem i warzywami. Wbij jajka. Przypraw i wyrób. Formę w kształcie koła grubo posmaruj tłuszczem, nałóż masę mięsną. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. Zamroź. Ciasto rozmroź. Cienko je rozwałkuj i potnij w paski. Rozmrożony pasztet owiń paskami ciasta. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i ew. posyp czarnuszką. Piecz 15 minut w 200 st. C.

Schab myśliwski
Składniki
- 1 i 1/2 kg schabu
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek oleju
- 4 goździki
- 2 łyżki czerwonego pieprzu
- po 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
- 80 dag mrożonych kurek
- po 2/3 szkl. śmietany 30 proc. oraz bulionu
- 1 łyżka masła
- sól pieprz
Sposób przygotowania
Schab opłucz, osusz. Goździki oraz ziarenka czerwonego pieprzu, jałowca i ziela utłucz w moździerzu. Potem wymieszaj je z keczupem, miodem oraz olejem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Mięso włóż do miski, polej marynatą i przykryj kawałkiem folii. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin. W czasie marynowania schab kilka razy obracaj. Zamarynowane mięso włóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 70 minut. Podczas pieczenia mięso smaruj co jakiś czas marynatą, która została w misce. Po wystudzeniu mięso zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Przed podaniem mięso oraz kurki rozmroź. Schab podgrzej w piekarniku. Na patelni rozgrzej masło. Smaż na nim kurki przez 2-3 minuty. Dolej bulion i śmietanę. Gotuj dalej 5 minut. Sos przypraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczonym schabem.