Świąteczne mięsa idealne do zamrożenia

Nic się nie zmarnuje!

Pasztet w cieście francuskim

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 60 dag łopatki 1 udziec z indyka
  • po 20 dag selera i pieczarek
  • po 2 marchewki i pietruszki
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 cebula
  • po 15 dag wątróbki i słoniny
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka sól pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • 1 op. francuskiego ciasta
  • 1 żółtko tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

Mięsa oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, zetrzyj. Obraną cebulę potnij na cząstki. Warzywami obłóż mięso, zalej bulionem, wymieszaj, przykryj. Wstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie mięso i warzywa obsmaż na 4 łyżkach oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę słoninę oraz pokrojone na kawałeczki pieczarki. Duś do miękkości. Dołóż wątróbkę i duś jeszcze 15 minut. Bułki namocz, odciśnij, zmiel razem z mięsem i warzywami. Wbij jajka. Przypraw i wyrób. Formę w kształcie koła grubo posmaruj tłuszczem, nałóż masę mięsną. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. Zamroź. Ciasto rozmroź. Cienko je rozwałkuj i potnij w paski. Rozmrożony pasztet owiń paskami ciasta. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i ew. posyp czarnuszką. Piecz 15 minut w 200 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje