Świąteczne mięsa idealne do zamrożenia

Nic się nie zmarnuje!

Pasztet w cieście
Pasztet w cieście123RF/PICSEL

Pasztet w cieście francuskim

Sposób przygotowania

Mięsa oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, zetrzyj. Obraną cebulę potnij na cząstki. Warzywami obłóż mięso, zalej bulionem, wymieszaj, przykryj. Wstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie mięso i warzywa obsmaż na 4 łyżkach oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę słoninę oraz pokrojone na kawałeczki pieczarki. Duś do miękkości. Dołóż wątróbkę i duś jeszcze 15 minut. Bułki namocz, odciśnij, zmiel razem z mięsem i warzywami. Wbij jajka. Przypraw i wyrób. Formę w kształcie koła grubo posmaruj tłuszczem, nałóż masę mięsną. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. Zamroź. Ciasto rozmroź. Cienko je rozwałkuj i potnij w paski. Rozmrożony pasztet owiń paskami ciasta. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i ew. posyp czarnuszką. Piecz 15 minut w 200 st. C.

Przepis na pasztet warzywnyInteria Kulinaria
Wieprzowina z grzybami
Wieprzowina z grzybami123RF/PICSEL

Schab myśliwski

Sposób przygotowania

Schab opłucz, osusz. Goździki oraz ziarenka czerwonego pieprzu, jałowca i ziela utłucz w moździerzu. Potem wymieszaj je z keczupem, miodem oraz olejem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Mięso włóż do miski, polej marynatą i przykryj kawałkiem folii. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin. W czasie marynowania schab kilka razy obracaj. Zamarynowane mięso włóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 70 minut. Podczas pieczenia mięso smaruj co jakiś czas marynatą, która została w misce. Po wystudzeniu mięso zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Przed podaniem mięso oraz kurki rozmroź. Schab podgrzej w piekarniku. Na patelni rozgrzej masło. Smaż na nim kurki przez 2-3 minuty. Dolej bulion i śmietanę. Gotuj dalej 5 minut. Sos przypraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczonym schabem. 

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas