Świąteczne mięsne talarki
Idealne połączenie smaków

Składniki
- 4 sznycle wieprzowe
- po 4 łyżki suszonej miechunki (ew. suszone morele) oraz kandyzowanych wiśni
- 2 jabłka
- 1-2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- pieprz ziołowy
- 2-3 łyżki oleju (najlepiej z pestek winogron)
- 1 szkl. bulionu z kostki rosołowej
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Sznycle umyj, osusz i lekko rozbij. Skrop z jednej strony sosem sojowym. Oprósz pieprzem, zawiń w folię i schłodź. 2. Miód rozpuść w 1/2 szkl. ciepłej wody, polej miechunkę (lub morele). Poczekaj, aż napęcznieje, odlej nadmiar wody. Osącz, drobno pokrój, wiśnie posiekaj. Wymieszaj miechunkę, wiśnie i estragon, dopraw pieprzem. Porcje farszu nałóż na sznycle (na stronie bez sosu sojowego). Mięso zwiń, zepnij wykałaczką. Obsmaż na oleju. 3. Czosnek obierz, posiekaj. Jabłka umyj, pokrój, wymieszaj z czosnkiem i rozmarynem. Przełóż do brytfanki, wlej bulion, włóż sznycle. Przykryj, piecz 40 min w 170 st. C.