Świąteczne pieczenie
Jeśli na przygotowanie świątecznych specjałów masz nie kilka dni, lecz kilka godzin, skorzystaj z naszych przepisów. Przyrządzenie każdej pieczeni zajmie ci niewiele czasu. Potem tylko wstawisz ją do piekarnika i będziesz mogła… zająć się deserem
Schab szpikowany w ziołach
Sposób przygotowania
1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj z solą. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron. Potem posyp grubo utłuczonymi ziarenkami pieprzu.
2. Musztardę wymieszaj z połową oleju, miodem, majerankiem, tymiankiem. Masą posmaruj mięso. Posyp je pokruszonymi listkami laurowymi. Odłóż na 20 minut do lodówki.
3. Ostrym nożem głęboko nakłuj wzdłuż schab w kilku miejscach. W otwory włóż słoninę pociętą w słupki. Schab obwiąż mocną nitką, formując zgrabną pieczeń.
4. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso, obsmaż je. Przełóż do formy. Podlej winem, posyp rozmarynem. Piecz 90 minut w 185°C, polewając sosem z dna brytfanki.
Kurczak cytrynowy z tymiankiem
1. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, jedną potnij w plasterki, a resztę na cząstki. Czosnek obierz, pokrój na kawałeczki. Kurczaka umyj, wytrzyj. Tuszkę natrzyj solą oraz pieprzem (w środku i na zewnątrz). Potem posyp tymiankiem oraz rozmarynem.
2. Do środka tuszki włóż czosnek oraz cząstki cytryn. Nogi zwiąż. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej kurczaka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 75-80 minut. Po około 35 minutach wierzch tuszki posmaruj konfiturą cytrynową i obłóż plasterkami cytryny.
Polędwiczki w boczku
Sposób przygotowania
1. Polędwiczki oczyść z błonek. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, ułóż w miseczce. Posyp suszonym tymiankiem. Zalej winem. Odłóż na ok. 10 minut w chłodne miejsce. Potem polędwiczki natrzyj solą oraz pieprzem. Posyp tymiankiem i oregano. Owiń plasterkami boczku lub szynki. Cienko posmaruj olejem.
2. Każdą polędwiczkę osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 30 minut. W tym czasie musztardę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj miód oraz 1 łyżkę grubo zmielonego kolorowego pieprzu. Sos przypraw sosem sojowym. Podawaj do polędwiczek.
Rolada z indyka z żurawiną
Sposób przygotowania
1. Składniki farszu (bez jajka i migdałów) gotuj przez 10-15 minut. Zdejmij z ognia, przestudź, wymieszaj z migdałami oraz jajkiem.
2. Filet opłucz, osusz, rozetnij na duży płat. Posyp solą i pieprzem. Posmaruj go nadzieniem. Zwiń. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Umieść w brytfance. Podlej sokiem pomarańczowym wymieszanym z oliwą, miodem oraz brandy. Całość wsuń do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piecz 45 minut. Udekoruj.