Reklama

Reklama

Świąteczne pieczenie

Jeśli na przygotowanie świątecznych specjałów masz nie kilka dni, lecz kilka godzin, skorzystaj z naszych przepisów. Przyrządzenie każdej pieczeni zajmie ci niewiele czasu. Potem tylko wstawisz ją do piekarnika i będziesz mogła… zająć się deserem

Schab szpikowany w ziołach

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 kg schabu (bez kości)
  • 10 dag słoniny surowej lub wędzonej
  • 1 kieliszek (100 ml) białego wina
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 5-6 listków laurowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • po 2 łyżki musztardy
  • sarepskiej i francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz w ziarnach (1 łyżka)

Sposób przygotowania

1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj z solą. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron. Potem posyp grubo utłuczonymi ziarenkami pieprzu. 

2. Musztardę wymieszaj z połową oleju, miodem, majerankiem, tymiankiem. Masą posmaruj mięso. Posyp je pokruszonymi listkami laurowymi. Odłóż na 20 minut do lodówki. 

3. Ostrym nożem głęboko nakłuj wzdłuż schab w kilku miejscach. W otwory włóż słoninę pociętą w słupki. Schab obwiąż mocną nitką, formując zgrabną pieczeń. 

4. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso, obsmaż je. Przełóż do formy. Podlej winem, posyp rozmarynem. Piecz 90 minut w 185°C, polewając sosem z dna brytfanki.

Reklama


Kurczak cytrynowy z tymiankiem

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek i rozmaryn (po 1/2 łyżeczki)
  • 2 łyżki konfitury albo dżemu cytrynowego
  • tłuszcz do formy


Sposób przygotowania

1. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, jedną potnij w plasterki, a resztę na cząstki. Czosnek obierz, pokrój na kawałeczki. Kurczaka umyj, wytrzyj. Tuszkę natrzyj solą oraz pieprzem (w środku i na zewnątrz). Potem posyp tymiankiem oraz rozmarynem. 

2. Do środka tuszki włóż czosnek oraz cząstki cytryn. Nogi zwiąż. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej kurczaka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 75-80 minut. Po około 35 minutach wierzch tuszki posmaruj konfiturą cytrynową i obłóż plasterkami cytryny. 

Polędwiczki w boczku

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 12 cienkich plasterków wędzonego boczku (ew. szynki dojrzewającej)
  • 1/2 szkl. półwytrawnego białego wina
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • suszony tymianek i oregano
  • sos sojowy
  • sól
  • mielony czarny i kolorowy pieprz
  • olej do posmarowania

Sposób przygotowania

1. Polędwiczki oczyść z błonek. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, ułóż w miseczce. Posyp suszonym tymiankiem. Zalej winem. Odłóż na ok. 10 minut w chłodne miejsce. Potem polędwiczki natrzyj solą oraz pieprzem. Posyp tymiankiem i oregano. Owiń plasterkami boczku lub szynki. Cienko posmaruj olejem. 

2. Każdą polędwiczkę osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 30 minut. W tym czasie musztardę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj miód oraz 1 łyżkę grubo zmielonego kolorowego pieprzu. Sos przypraw sosem sojowym. Podawaj do polędwiczek.

Rolada z indyka z żurawiną

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 80 dag fileta z indyka
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • po 2 łyżki oliwy i brandy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Składniki - farsz

  • 15 dag suszonej żurawiny
  • 1/4 szkl. soku pomarańczowego
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka dżemu z pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 3/4 szkl. mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Składniki farszu (bez jajka i migdałów) gotuj przez 10-15 minut. Zdejmij z ognia, przestudź, wymieszaj z migdałami oraz jajkiem. 

2. Filet opłucz, osusz, rozetnij na duży płat. Posyp solą i pieprzem. Posmaruj go nadzieniem. Zwiń. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Umieść w brytfance. Podlej sokiem pomarańczowym wymieszanym z oliwą, miodem oraz brandy. Całość wsuń do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piecz 45 minut. Udekoruj.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje