Świąteczne pieczenie

Schab w ziołach
Schab w ziołach123RF/PICSEL

Schab szpikowany w ziołach

Składniki

  • 2 kg schabu (bez kości)
  • 10 dag słoniny surowej lub wędzonej
  • 1 kieliszek (100 ml) białego wina
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 5-6 listków laurowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • po 2 łyżki musztardy
  • sarepskiej i francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz w ziarnach (1 łyżka)
10 porcji

Sposób przygotowania

Kurczak w ziołach
Kurczak w ziołach123RF/PICSEL

Kurczak cytrynowy z tymiankiem

Składniki

  • 3 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek i rozmaryn (po 1/2 łyżeczki)
  • 2 łyżki konfitury albo dżemu cytrynowego
  • tłuszcz do formy
6 porcji

Sposób przygotowania

Polędwiczki w boczku
Polędwiczki w boczku123RF/PICSEL

Polędwiczki w boczku

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 12 cienkich plasterków wędzonego boczku (ew. szynki dojrzewającej)
  • 1/2 szkl. półwytrawnego białego wina
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • suszony tymianek i oregano
  • sos sojowy
  • sól
  • mielony czarny i kolorowy pieprz
  • olej do posmarowania

Sposób przygotowania

Pieczeń z żurawiną
Pieczeń z żurawiną123RF/PICSEL

Rolada z indyka z żurawiną

Składniki

  • 80 dag fileta z indyka
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • po 2 łyżki oliwy i brandy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

- farsz

  • 15 dag suszonej żurawiny
  • 1/4 szkl. soku pomarańczowego
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka dżemu z pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 3/4 szkl. mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na