Świąteczne pieczenie
Jeśli na przygotowanie świątecznych specjałów masz nie kilka dni, lecz kilka godzin, skorzystaj z naszych przepisów. Przyrządzenie każdej pieczeni zajmie ci niewiele czasu. Potem tylko wstawisz ją do piekarnika i będziesz mogła… zająć się deserem

Schab szpikowany w ziołach
Składniki
- 2 kg schabu (bez kości)
- 10 dag słoniny surowej lub wędzonej
- 1 kieliszek (100 ml) białego wina
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 5-6 listków laurowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- po 2 łyżki musztardy
- sarepskiej i francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz w ziarnach (1 łyżka)
Sposób przygotowania
1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj z solą. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron. Potem posyp grubo utłuczonymi ziarenkami pieprzu. 2. Musztardę wymieszaj z połową oleju, miodem, majerankiem, tymiankiem. Masą posmaruj mięso. Posyp je pokruszonymi listkami laurowymi. Odłóż na 20 minut do lodówki. 3. Ostrym nożem głęboko nakłuj wzdłuż schab w kilku miejscach. W otwory włóż słoninę pociętą w słupki. Schab obwiąż mocną nitką, formując zgrabną pieczeń. 4. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso, obsmaż je. Przełóż do formy. Podlej winem, posyp rozmarynem. Piecz 90 minut w 185°C, polewając sosem z dna brytfanki.

Kurczak cytrynowy z tymiankiem
Składniki
- 3 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
- sól
- pieprz
- suszony tymianek i rozmaryn (po 1/2 łyżeczki)
- 2 łyżki konfitury albo dżemu cytrynowego
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, jedną potnij w plasterki, a resztę na cząstki. Czosnek obierz, pokrój na kawałeczki. Kurczaka umyj, wytrzyj. Tuszkę natrzyj solą oraz pieprzem (w środku i na zewnątrz). Potem posyp tymiankiem oraz rozmarynem. 2. Do środka tuszki włóż czosnek oraz cząstki cytryn. Nogi zwiąż. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej kurczaka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 75-80 minut. Po około 35 minutach wierzch tuszki posmaruj konfiturą cytrynową i obłóż plasterkami cytryny.

Polędwiczki w boczku
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 12 cienkich plasterków wędzonego boczku (ew. szynki dojrzewającej)
- 1/2 szkl. półwytrawnego białego wina
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki miodu
- suszony tymianek i oregano
- sos sojowy
- sól
- mielony czarny i kolorowy pieprz
- olej do posmarowania
Sposób przygotowania
1. Polędwiczki oczyść z błonek. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, ułóż w miseczce. Posyp suszonym tymiankiem. Zalej winem. Odłóż na ok. 10 minut w chłodne miejsce. Potem polędwiczki natrzyj solą oraz pieprzem. Posyp tymiankiem i oregano. Owiń plasterkami boczku lub szynki. Cienko posmaruj olejem. 2. Każdą polędwiczkę osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 30 minut. W tym czasie musztardę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj miód oraz 1 łyżkę grubo zmielonego kolorowego pieprzu. Sos przypraw sosem sojowym. Podawaj do polędwiczek.

Rolada z indyka z żurawiną
Składniki
- 80 dag fileta z indyka
- 1 szkl. soku pomarańczowego
- po 2 łyżki oliwy i brandy
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- farsz
- 15 dag suszonej żurawiny
- 1/4 szkl. soku pomarańczowego
- 2 łyżki brandy
- 1 łyżka dżemu z pomarańczy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka estragonu
- 3/4 szkl. mielonych migdałów
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Składniki farszu (bez jajka i migdałów) gotuj przez 10-15 minut. Zdejmij z ognia, przestudź, wymieszaj z migdałami oraz jajkiem. 2. Filet opłucz, osusz, rozetnij na duży płat. Posyp solą i pieprzem. Posmaruj go nadzieniem. Zwiń. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Umieść w brytfance. Podlej sokiem pomarańczowym wymieszanym z oliwą, miodem oraz brandy. Całość wsuń do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piecz 45 minut. Udekoruj.