Reklama

Reklama

Świąteczne pieczenie

Jeśli na przygotowanie świątecznych specjałów masz nie kilka dni, lecz kilka godzin, skorzystaj z naszych przepisów. Przyrządzenie każdej pieczeni zajmie ci niewiele czasu. Potem tylko wstawisz ją do piekarnika i będziesz mogła… zająć się deserem

Schab szpikowany w ziołach

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 2 kg schabu (bez kości)
  • 10 dag słoniny surowej lub wędzonej
  • 1 kieliszek (100 ml) białego wina
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 5-6 listków laurowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • po 2 łyżki musztardy
  • sarepskiej i francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz w ziarnach (1 łyżka)

Sposób przygotowania

1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj z solą. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron. Potem posyp grubo utłuczonymi ziarenkami pieprzu. 

2. Musztardę wymieszaj z połową oleju, miodem, majerankiem, tymiankiem. Masą posmaruj mięso. Posyp je pokruszonymi listkami laurowymi. Odłóż na 20 minut do lodówki. 

3. Ostrym nożem głęboko nakłuj wzdłuż schab w kilku miejscach. W otwory włóż słoninę pociętą w słupki. Schab obwiąż mocną nitką, formując zgrabną pieczeń. 

4. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso, obsmaż je. Przełóż do formy. Podlej winem, posyp rozmarynem. Piecz 90 minut w 185°C, polewając sosem z dna brytfanki.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje