Świąteczne pieczenie z nadzieniem

Kurczak z ryżem
Kurczak z ryżem123RF/PICSEL

Migdałowy kurczak

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 3/4 szkl. suchego ryżu, np. basmati
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów
  • po 1/3 szkl. posiekanych moreli i rodzynek
  • 1/4 szkl. suszonej żurawiny
  • 4 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka otartego majeranku
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania

Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria KulinariaInteria Kulinaria
Nadziewany filet
Nadziewany filet123RF/PICSEL

Filety z jarmużem

Składniki

  • 2 duże podwójne piersi z kurczaka
  • 10-15 dag mrożonego jarmużu
  • 10 dag sera korycińskiego lub wędzonego oscypka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki ziołowego serka do smarowania
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • po szczypcie mielonego kminku i gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz ziołowy
  • olej
  • bułka tarta do panierki
4 porcji

Sposób przygotowania

Panierowane kęski z kurczaka z piekarnika - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Nadziewany boczek
Nadziewany boczek123RF/PICSEL

Boczek rolowany

Składniki

  • 1 i 1/2 kg boczku surowego, bez skóry i kości
  • 30 dag małych pieczarek
  • por (biała część)
  • 3-4 kawałki marynowanej papryki lub 1 świeża czerwona papryka
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • po 1 łyżeczce mielonej ostrej i słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • duża szczypta mielonej kozieradki
  • sól ziołowa
  • kolorowy pieprz
  • olej
4 porcji

Sposób przygotowania

Roladki z kurczaka z suszoną śliwkąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Roladki drobiowe
Roladki drobiowe123RF/PICSEL

Minipieczenie w szynce

Składniki

  • 4 duże plastry piersi z indyka
  • 20 dag świeżych liści szpinaku
  • 15 dag sera typu feta
  • 2 łyżki serka do smarowania
  • 8 pomidorów suszonych
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szkl. bulionu
4 porcji
Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Nadziewana pieczeń
Nadziewana pieczeń123RF/PICSEL

Rzymski zawijaniec

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 50 dag drobiowego mięsa mielonego
  • 1 cebula szalotka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • po 1 łyżce koncentratu pomidorowego i ostrego keczupu
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz

- glazura

  • 3 łyżki oliwy, np. smakowej czosnkowej
  • po 1 łyżeczce miodu i soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • czerwony pieprz
  • 1/3 szkl. bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania

Mięsny wieniec
Mięsny wieniec123RF/PICSEL

Mięsny wieniec

Składniki

  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 surowe jajko + 6 jajek na twardo
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 łyżka ostrej pasty typu ajwar
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonej kozieradki
  • sól
  • pieprz

- ciasto

  • 25 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/5 szkl. wody
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?