Świąteczne pieczenie z nadzieniem

Smaczne i sycące. Goście będą zachwyceni!

Kurczak z ryżem
Kurczak z ryżem123RF/PICSEL

Migdałowy kurczak

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 3/4 szkl. suchego ryżu, np. basmati
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów
  • po 1/3 szkl. posiekanych moreli i rodzynek
  • 1/4 szkl. suszonej żurawiny
  • 4 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka otartego majeranku
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz solą. Przykryj, odstaw na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, żurawinę polej 1/2 szkl. bulionu, odstaw na 30 minut. 

2. Ryż przepłucz i podsmaż na 1 łyżce masła. Zalej resztą gorącego bulionu, podgrzewaj, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie ugotowany al dente. Domieszaj przyprawy i 1 łyżkę masła. 

3. Do ryżu wmieszaj osączone owoce i migdały. Farsz nałóż do kurczaka, otwór zepnij. Resztę masła stop, polej kurczaka. Przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 90 minut w 180°C. 

4. Podczas pieczenia mięso od czasu do czasu polewaj powstającym sosem. Na ostatnie 20 minut zdejmij folię i posyp tuszkę utłuczonym pieprzem. Ew. udekoruj świeżymi ziołami.

Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria Kulinaria
Nadziewany filet
Nadziewany filet123RF/PICSEL

Filety z jarmużem

Składniki

  • 2 duże podwójne piersi z kurczaka
  • 10-15 dag mrożonego jarmużu
  • 10 dag sera korycińskiego lub wędzonego oscypka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki ziołowego serka do smarowania
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • po szczypcie mielonego kminku i gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz ziołowy
  • olej
  • bułka tarta do panierki
4 porcji

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój na pojedyncze piersi, umyj i osusz. Rozbij tłuczkiem na grubość ok. 4 mm. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z listkami tymianku, serkiem i szczyptą pieprzu. Pastą serowo-czosnkową posmaruj mięso z obu stron. Odstaw na 1-2 godziny. Ser zetrzyj na cienkie wiórki lub drobno posiekaj. 

2. Jarmuż rozmroź, podgrzewając na wolnym ogniu. Podgrzewaj, mieszając, aż odparuje prawie cały płyn. Dopraw lubczykiem, kminkiem, gałką, papryką, sosem sojowym i pieprzem. Jarmuż rozłóż na przygotowanych płatach mięsa. Wzdłuż jarmużu rozłóż starty ser. Zwiń w ścisłe roladki, ew. owiń bawełnianą nitką. 

3. Zrolowane filety opanieruj w bułce tartej. Obsmaż na oleju. Ułóż w formie żaroodpornej, piecz w 170°C, aż się zrumienią. 

Panierowane kęski z kurczaka z piekarnika - jak je zrobić?Interia Kulinaria
Nadziewany boczek
Nadziewany boczek123RF/PICSEL

Boczek rolowany

Składniki

  • 1 i 1/2 kg boczku surowego, bez skóry i kości
  • 30 dag małych pieczarek
  • por (biała część)
  • 3-4 kawałki marynowanej papryki lub 1 świeża czerwona papryka
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • po 1 łyżeczce mielonej ostrej i słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • duża szczypta mielonej kozieradki
  • sól ziołowa
  • kolorowy pieprz
  • olej
4 porcji

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą z obu stron i odstaw na 1 godzinę. Pieprz utrzyj w moździerzu, wymieszaj z majerankiem i 2 łyżkami oleju. Musztardę, posiekany czosnek, mielone papryki, kozieradkę wymieszaj. Por oczyść, potnij w półplasterki. Pieczarki umyj i osusz, ew. przekrój na połówki. 

2. Pieczarki podsmaż na suchej patelni. Gdy wyparuje sok, wlej 1 łyżeczkę oleju, smaż, aż się zrumienią, dodaj por. Dopraw solą. Paprykę pokrój na małe kawałeczki. Domieszaj do pieczarek, zdejmij z patelni, odstaw, by farsz ostygł. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. 

3. Boczek posmaruj musztardą, rozłóż farsz pieczarkowy i zwiń w roladę. Obwiąż ją sznurkiem i obsmaż na oleju. Posmaruj pieprzem z majerankiem. Owiń folią aluminiową. Włóż do keksówki. Piecz ok. 90 minut w 180°C. Boczek wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry, gdy lekko ostygną. 

Roladki z kurczaka z suszoną śliwkąInteria Kulinaria
Roladki drobiowe
Roladki drobiowe123RF/PICSEL

Minipieczenie w szynce

Składniki

  • 4 duże plastry piersi z indyka
  • 20 dag świeżych liści szpinaku
  • 15 dag sera typu feta
  • 2 łyżki serka do smarowania
  • 8 pomidorów suszonych
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szkl. bulionu
4 porcji

1. Mięso opłucz, osusz, rozbij. Natrzyj solą i pieprzem. Pomidory posiekaj. Szpinak umyj, osusz, rozłóż na mięsie. Posmaruj serkiem roztartym z fetą. Posyp tymiankiem i rozłóż kawałki pomidorów. 

2. Zwiń w rulony, owiń je plasterkami szynki. Zepnij wykałaczkami. Obsmaż na suchej patelni i dopiecz na rumiano, ew. podlewając bulionem.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Nadziewana pieczeń
Nadziewana pieczeń123RF/PICSEL

Rzymski zawijaniec

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 50 dag drobiowego mięsa mielonego
  • 1 cebula szalotka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • po 1 łyżce koncentratu pomidorowego i ostrego keczupu
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz

- glazura

  • 3 łyżki oliwy, np. smakowej czosnkowej
  • po 1 łyżeczce miodu i soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • czerwony pieprz
  • 1/3 szkl. bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania

1. Mięso: karkówkę umyj i natnij wzdłuż, nie przekrawając jej do końca. Rozbij tłuczkiem, umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Zwiń w roladę i odłóż do lodówki. 

2. Szalotkę obierz, posiekaj, wsyp do mięsa mielonego. Dołóż jajko, bułkę tartą, koncentrat, keczup. Dopraw wędzoną papryką, czosnkiem, pieprzem, wyrób. Masę rozsmaruj na rozłożonym płacie mięsa. Zwiń jak najciaśniej. 

3. Glazura: utrzyj miód z sokiem z cytryny, papryką i kurkumą. Wymieszaj z oliwą. Glazurą posmaruj roladę i przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Podlej kilkoma łyżkami bulionu. Przykryj i piecz 2 godziny w 160°C, polewając powstającym sosem. Przed podaniem posyp natką i czerwonym pieprzem.

Mięsny wieniec
Mięsny wieniec123RF/PICSEL

Mięsny wieniec

Składniki

  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 surowe jajko + 6 jajek na twardo
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 łyżka ostrej pasty typu ajwar
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonej kozieradki
  • sól
  • pieprz

- ciasto

  • 25 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/5 szkl. wody
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

1. Ciasto: posiekaj masło z mąką. Dodaj żółtko, śmietanę i tyle wody, by składniki się połączyły. Zgnieć ciasto, uformuj kulę. Chłodź 30 minut. 

2. Mięso: kajzerkę namocz w ciepłym mleku, odciśnij i pokrusz. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso wymieszaj z cebulą, surowym jajkiem, kajzerką, ajwarem, czosnkiem, papryką i kozieradką. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wyrób. Tortownicę z kominkiem wyłóż pergaminem. 

3. Ciasto rozwałkuj, potnij na trójkąty. Włóż je do tortownicy, węższym końcem na zewnątrz. Ułóż połowę mięsa. Rozłóż jajka na twardo, przykryj resztą mięsa. Końce ciasta zawiń na mięso. Piecz 60 minut w 170°C.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?