Świąteczne pieczenie z nadzieniem

Smaczne i sycące. Goście będą zachwyceni!

Migdałowy kurczak

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 3/4 szkl. suchego ryżu, np. basmati
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów
  • po 1/3 szkl. posiekanych moreli i rodzynek
  • 1/4 szkl. suszonej żurawiny
  • 4 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka otartego majeranku
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz solą. Przykryj, odstaw na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, żurawinę polej 1/2 szkl. bulionu, odstaw na 30 minut. 

2. Ryż przepłucz i podsmaż na 1 łyżce masła. Zalej resztą gorącego bulionu, podgrzewaj, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie ugotowany al dente. Domieszaj przyprawy i 1 łyżkę masła. 

3. Do ryżu wmieszaj osączone owoce i migdały. Farsz nałóż do kurczaka, otwór zepnij. Resztę masła stop, polej kurczaka. Przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 90 minut w 180°C. 

4. Podczas pieczenia mięso od czasu do czasu polewaj powstającym sosem. Na ostatnie 20 minut zdejmij folię i posyp tuszkę utłuczonym pieprzem. Ew. udekoruj świeżymi ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje