Świąteczne pierogi ze szpinakiem

Wyjątkowo smaczne!

Materiał ze szpinakiem
Materiał ze szpinakiemmateriały prasowe

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.

Wykonanie farszu:

Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku.

Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania - polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.

Rada: Jeśli zwracamy uwagę na kalorie, możemy zrezygnować z sera feta i zdecydować się wyłącznie na ser twarogowy.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas