Reklama

Reklama

Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

W skarbcu staropolskich receptur nie brakuje przepisów na wyborne ciasta wielkanocne. Dawniej nawet mniszki, które zwykle jadały znacznie skromniej, nie żałowały do nich jajek, bakalii i drogich przypraw.

Paska górali czadeckich z Bukowiny

Czas przyrządzenia: ok. 75 min + wyrastanie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ok. 3/4 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 10 dag rodzynek,
  • 5 dag posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy
  • lukier na białkach i migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mąkę ze szczyptą soli przesiej do miseczki. W mące zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Masło stop, wystudź.

Reklama

2. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko i wbij jajka. Wyrób. Pod koniec wyrabiania dolej masło.

3. Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na stolnicę. Posyp bakaliami i ponownie zagnieć.

4. Formę w kształcie wysokiego walca posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem do połowy wysokości. Przykryj i pozostaw w ciepłe miejsce, aby podrosło.

5. Gdy ciasto wyrośnie do 3/4 wysokości formy, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 45 minut. Wybij z formy, posmaruj grubo lukrem i udekoruj migdałami.

Dowiedz się więcej na temat: wielkanocne ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje