Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

Paska górali czadeckich z Bukowiny
Paska górali czadeckich z Bukowiny123RF/PICSEL

Paska górali czadeckich z Bukowiny

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ok. 3/4 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 10 dag rodzynek,
  • 5 dag posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy
  • lukier na białkach i migdały do dekoracji
12 porcji

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa siostry Hildegardy

Babka piaskowa siostry Hildegardy
Babka piaskowa siostry Hildegardy123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 szkl. mąki orkiszowej (typ 650)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 2 szczypty galgantu i 2 szczypty bertramu (przyprawy św. Hildegardy; od ok. 10 zł za 40 g)
  • tłuszcz i mąka do formy
12 porcji

Sposób przygotowania:

Pascha kresowa o smaku waniliowym

Pascha kresowa o smaku waniliowym
Pascha kresowa o smaku waniliowym123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 litry tłustego mleka 3,2-proc. (nie może być UHT!)
  • 6 jajek
  • 2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • płatki migdałowe do dekoracji
12 porcji

Sposób przygotowania:

Sernik na sposób cysterski

Sernik na sposób cysterski
Sernik na sposób cysterski123RF/PICSEL

Składniki

- spód:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki (ok. 10 dag) masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. drobno posiekanych orzechów laskowych (ew. włoskich)
  • sól

- masa:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 1 szkl. cukru
  • 8 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
10 porcji

Sposób przygotowania:

Kutnowski mazurek z różaną konfiturą

Kutnowski mazurek z różaną konfiturą
Kutnowski mazurek z różaną konfiturą123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • masło i kasza manna do formy

- nadzienie:

  • 1 słoik konfitury różanej
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
12 porcji

Sposób przygotowania:

Gdański keks z bakaliami w rumie

Gdański keks z bakaliami w rumie
Gdański keks z bakaliami w rumie123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1/2 szkl. rumu
  • 30 dag bakalii (rodzynki, suszone figi, daktyle, morele, kandyzowane owoce)
  • masło i kasza manna do foremki
  • polewa czekoladowa
  • orzechy
12 porcji

Sposób przygotowania:

Hajnowski marcinek z bitą śmietaną

Hajnowski marcinek z bitą śmietaną
Hajnowski marcinek z bitą śmietaną123RF/PICSEL

Składniki

- blaty:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18-proc.
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 i 2/3 szkl. mąki tortowej

- krem:

  • 5 szkl. śmietany kremówki
  • 2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki likieru migdałowego
14 porcji

Sposób przygotowania:

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?