Świąteczne strucle
Smaczne i aromatyczne.
Plecionka makowa z kruszonką
Sposób przygotowania
Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki, tak by nie było grudek. Zaczyn przykryj, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową. Dołóż wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj masło. Przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Gotową kruszonkę włóż do lodówki. Masę makową wymieszaj z powidłami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 placki. Każdy z nich posmaruj masą makową. Placki zwiń. Rulony skręć, tak by przypominały warkocze. Ułóż je w foremce (ok. 35 cm) wyłożonej pergaminem. Posyp kruszonką. Piecz 45 minut w 175°C.
Drezdeński blok z żurawiną
Sposób przygotowania
Żurawinę skrop rumem, odłóż, by przeszła aromatem alkoholu. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli, 2/3 kostki (15 dag) masła, cukier oraz cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób gładkie ciasto. Dodaj żurawinę namoczoną w rumie. Całość dobrze przemieszaj. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie wyrób. Z przygotowanego ciasta uformuj struclę. Dłonią zrób na całej długości strucli głęboki rowek. Ciasto ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 60-70 minut. Resztę masła stop. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz całe stopione masło i cukier puder.
Rulon orzechowo-cynamonowy
Sposób przygotowania
Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, rozetrzyj. Mieszając, dodawaj tyle mąki i mleka, by powstał gęsty zaczyn. Przykryj go i odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj jajko, 1 żółtko, cukier i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko. Dołóż zaczyn i wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj stopione masło. Ciasto odstaw na 1 godz. do wyrośnięcia. Nadzienie: masło stop, przestudź. Orzechy połącz z cynamonem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj. Placek posmaruj stopionym masłem i posyp orzechami z cynamonem. Zwiń. Struclę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym drugim żółtkiem. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 200°C.