Świetnie działa na jelita. Właśnie zaczyna się na niego sezon
Rabarbar kojarzy nam się najczęściej z drożdżówkami i kruszonką, ale to zdecydowanie niedoceniane warzywo, które w polskiej kuchni wykorzystywane jest jak owoc. Okazuje się, że rabarbar to samo zdrowie i warto go jeść nie tylko w deserze.

Naturalna pomoc dla jelit. Wiosną i latem jedz na zdrowie
Ciepła drożdżówka z rabarbarem albo sama łodyżka maczana w cukrze to dla wielu smak dzieciństwa i wspomnienie wiosennych i letnich dni.
Jednak rabarbar, który jest specyficznym warzywem, ma o wiele więcej zastosowań i zdecydowanie częściej powinien gościć w naszej kuchni.
Sezon na rabarbar trwa krótko, ale jego wpływ na układ trawienny i ogólną kondycję organizmu może być zbawienny.
Rozpoczyna się w maju i trwa do końca czerwca lub połowy lipca. Najlepsze łodygi to te zbierane w pierwszej połowie sezonu. Są młode, delikatniejsze, bardziej soczyste i mają mniej kwasu szczawiowego.
Połowa lata to moment, w którym roślina zaczyna gromadzić więcej szczawianów, dlatego nie zaleca się spożywania rabarbaru po lipcu.
Samo warzywo to bogactwo cennych składników, które można długo wyliczać, ale do najważniejszych należą błonnik pokarmowy, który jest zbawienny właśnie dla naszych jelit i wspiera trawienie oraz reguluje pracę jelit, a także witamina K - ważna dla krzepliwości krwi i zdrowia kości.
Rabarbar to także słodko-kwaśny smak, który zawdzięczamy witaminie C, a ta wspomaga odporność.
Obecne w składzie są także wapń, potas i magnez - niezbędne dla prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego i polifenole - naturalne przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym.
Rabarbar to też kwas szczawiowy i na ten składnik powinny uważać osoby z kamicą nerkową. To przeciwskazanie dla nich do spożywania tego warzywa.
Co rabarbar robi dla jelit? Wspieranie perystaltyki to nie wszystko
Jedną z najcenniejszych właściwości rabarbaru jest jego wpływ na układ pokarmowy poprzez sporą zawartość błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Ten składnik działa jak naturalna "miotełka" w jelitach. Przede wszystkim pobudza perystaltykę jelit, a co za tym idzie, zapobiega zaparciom i usprawnia procesy trawienne.
Dodatkowo może łagodnie oczyszczać przewód pokarmowy i wspiera rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.

Co ciekawe, w tradycyjnej medycynie chińskiej rabarbar był stosowany również jako naturalny środek na problemy jelitowe.
Jednak forma spożywania rabarbaru także jest tu istotna. Zdecydowanie mniejszy wpływ na nasz organizm, w tym i na nasze jelita, będzie miał rabarbar w drożdżówce.
Dlatego warto sięgnąć, chociażby po kompot z rabarbaru lub upiec go z cynamonem.