Świąteczne wafle
Aby święta były słodkie...
- 50 dag suszonych śliwek,
- 50 dag cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich,
- smażona skórka pomarańczowa,
- 4 duże wafle,
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Śliwki moczyć przez noc w niewielkiej ilości wody, następnego dnia gotować w tej samej wodzie aż się rozkleją. Dodać cukier, posiekane orzechy i sok z cytryny. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści.
Masą śliwkową przełożyć wafle. Na nich ułożyć deskę, obciążyć i ochładzać przez noc. Rano wafle pokroić na kwadraty. Połówkę każdego kwadratu zanurzyć w rozpuszczonej polewie (polewa powinna ciastka dzielić na trójkąty). Pozostawić do zastygnięcia.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!