Świąteczny bigos po śląsku

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Bigos po śląsku
Bigos po śląskumateriały prasowe

Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty,
  • ½ główki świeżej kapusty pokrojonej w paski (około 1 kg)
  • ½ kg boczku wędzonego
  • 1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
  • ½ kg wołowiny
  • 200 g słoniny (najlepiej wędzonej)
  • 4 kiełbasy np. Kiełbasy Bergera
  • 1 szklanka bulionu,
  • 4 cebule,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 15 wędzonych śliwek (mogą być również suszone),
  • 2 jabłka winne,
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • woda
  • przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania)
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • czerwone wytrawne wino (1 szklanka)

Sposób przygotowania

materiały prasowe
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na