Święta w wersji light

Wielu z nas na myśl o świętach wyobraża sobie nie tylko kolorową choinkę z pięknymi dekoracjami, wyczekiwane prezenty, ale też suto zastawiony stół. Na kuszące zapachem, wigilijne potrawy czekamy cały rok. Niestety, tradycyjne przysmaki to prawdziwa bomba kaloryczna. Jak zatem spędzić święta bez ryzyka dodatkowych kilogramów? Wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian w jadłospisie.

Sałatka z brokułami
Sałatka z brokułamimateriały prasowe

Fit sałatka z brokułami, winogronem i migdałami

Sposób przygotowania

Jaja kurze ugotuj na twardo, odstaw do wystygnięcia i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki i włóż do osolonego wrzątku na 5 minut. Również odstaw do wystygnięcia. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w półplasterki. Następnie usmaż na rozgrzanej, suchej patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem. Smaż, dopóki woda z pieczarek nie odparuje. Kiełbasę krakowską podsuszaną light w plastrach pokrój w kostkę, a winogrona w połówki. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku, skrop oliwą z oliwek oraz posyp migdałami.

Sałatka z granatem
Sałatka z granatemmateriały prasowe

Sałatka z kurczakiem, awokado, cytrusami i granatem

Sposób przygotowania

Polędwicę królewską light marki Konspol pokrój w cienkie plastry. Cytrusy obierz i filetuj. Awokado obierz i pokrój w plasterki, następnie skrop sokiem z cytryny. Liście szpinaku porwij na kawałki, a suszone pomidory posiekaj w paseczki. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzuć do misy i wymieszaj. Posyp granatem.

Dressing:

Wszystkie składniki zblenduj do momentu otrzymania jednolitej masy. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem.

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas