Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekankę Ewy Wachowicz zrobisz błyskawicznie

Zapiekanka z oliwkami - przepis Ewy Wachowicz
Zapiekanka z oliwkami - przepis Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 500 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • 200 g oliwek zielonych
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • kawałek sera żółtego
  1. Przygotować wszystkie składniki - ziemniaki, cebulę, pieczarki i pomidory obrać i pokroić na plasterki, papryki wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki. 
  2. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
  3. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli, paprykę oraz pieczarki. 
  4. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano.
  5. Rozłożyć resztę cebuli oraz ziemniaków. Doprawić solą. 
  6. Wierzch posypać oliwkami. 
  7. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę - do momentu, gdy ziemniaki będą upieczone. 
  8. Pod koniec zapiekania posypać startym serem.
„Ewa gotuje”: Zapiekanka po szwedzkuPolsatPolsat