Świeże, zdrowe i lekkostrawne. Tego o sushi mogliście nie wiedzieć!

Sushi to najpopularniejsze na świecie danie z Japonii
Sushi to najpopularniejsze na świecie danie z Japonii123RF/PICSEL

Co wchodzi w skład sushi?

Sushi - sposób na długowieczność Japończyków?

„Zdrowie na widelcu”: Domowe sushi. Najlepsze składnikiPolsat Cafe

Dlaczego warto jeść sushi? Tego możesz nie wiedzieć!

Zalety jedzenia sushi: 

  • kalorie: sushi zwykle składa się z cienkich plasterków glonów nori, warzyw, ryżu i małych kawałków surowych ryb. W porównaniu do innych dań, ma zwykle niższą zawartość kalorii i niezdrowych tłuszczów. Wszystko oczywiście zależy od składników, które zostaną wykorzystane. Jedna rolka sushi (wersja wegetariańska) to ok. 300-400 kcal.
  • źródło białka: surowe ryby i owoce morza, takie jak łosoś, tuńczyk, krewetki i kraby, są bogate w białko, które jest niezbędne dla budowy i naprawy tkanek w organizmie.
  • źródło witamin i minerałów: w sushi zwykle znajdują się warzywa, takie jak ogórki, awokado, marchewki czy szpinak, które są bogate w witaminy i minerały. Nori, czyli suszone glony morskie, są bogate w jod, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Ryby i owoce morza zawierają dużą ilość zdrowych tłuszczów omega-3, które mają korzystny wpływ na serce, mózg i układ krążenia.
  • łatwe do strawienia: Sushi jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm, co oznacza, że jest idealne dla osób z wrażliwym układem trawiennym.

Czy sushi jest bezpieczne? 

Sushi robione jest przeważnie ze świeżych składników
Sushi robione jest przeważnie ze świeżych składników© Panthermedia

Jakie sushi na pierwszy raz?

  • Nigiri sushi z łososiem - proste sushi składające się z plasterka surowego łososia na wierzchu kawałka ryżu. Jest łatwe do jedzenia i ma prosty, delikatny smak.
  • Maki sushi z ogórkiem - sushi w wersji bez ryby, w formie walców z ryżem, nori i plasterkiem ogórka w środku.
  • California roll - maki sushi z krewetką, awokado i ogórkiem w środku, pokryte ziarnami sezamu lub masago (ikry gromadnika).
  • Tuna roll - sushi z walcem ryżu i nori, w którym znajduje się pasta z tuńczyka i warzywa. Dla osób, które lubią ostre smaki, można dodać nieco pikantnych przypraw.
  • Philadelphia maki - popularna modyfikacja japońskiego dania w wydaniu amerykańskim. Walec z ryżu i nori wypełniony jest tuńczykiem, warzywami oraz śmietankowym serkiem kremowym.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?