Switchel: Czym jest i jakie ma właściwości?
Niewielu z nas wie, czym jest switchel, choć jego działanie znane jest od wielu wieków mieszkańcom Karaibów. To właśnie tam rolnicy posiłkowali się tym napojem, aby uzyskać niezbędną siłę potrzebną do ciężkich prac polowych. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom szturmem zdobył gusta hollywoodzkich gwiazd, które rozsławiły go w błyskawicznym tempie. Na czym polega fenomen switchela? Jak go przyrządzić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.
Czym jest switchel?
Switchel to łatwy w przygotowaniu napój, który zawiera jedynie pięć składników: wodę, sok z cytryny, imbir, syrop klonowy i ocet jabłkowy. Choć nietrudno go przygotować, to dodatki w takim połączeniu wykazują się ogromnym zdrowotnym potencjałem. Switchel, znany również jako punch, swizzy lub imbir wodny, był tradycyjnym napitkiem, który gasił pragnienie rolników ciężko pracujących na Karaibach. On nie tylko dodawał sił witalnych, ale doskonale orzeźwiał, co świetnie sprawdzało się w upalnym klimacie.
Jednak współczesne gwiazdy rozreklamowały switchel jako napój, który z powodzeniem może zastąpić napoje izotoniczne. Wszystko to sprawia, że switchel może być pity o każdej porze roku i korzystnie wpływa na kondycję organizmu. Oczywiście, na tym nie kończą się walory switchela.
Switchel: Swoją siłę zawdzięcza cennym składnikom!
Kluczem wyjątkowego działania switchela są jego składniki. Warto przyjrzeć się temu, co się z w nim znajduje. Imbir to źródło gingerolu - substancji o działaniu antyoksydacyjnym, a także przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Może on stanowić ochronę przed atakującymi nas stanami zapalnymi np. jamy ustnej i gardła, co często ma miejsce w okresie jesienno-zimowym.
Oczywiście, nie wolno zapominać o działaniu cytryny! Ona jest bogatym źródłem witaminy C - jak wiadomo ona wspomaga odporność organizmu oraz przyspiesza rekonwalescencję. Rzadko wspomina się jednak o tym, że witamina C to ważny przeciwutleniacz, który pomaga pozbyć się toksyn, a także neutralizuje działanie wolnych rodników. Nie wolno także zapominać, że witamina C to substancja, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. W efekcie można łatwiej opanować skoki ciśnienia.
Ocet jabłkowy: Tajna broń switchela!
Niewiele istnieje produktów, które odznaczają się szerokim spektrum działania, jak ocet jabłkowy. Największe zasługi przypisuje mu się w kulinariach, ale również to znany specyfik, który pomoże w porządkach. Jednak warto przyjrzeć się zdrowotnym właściwościom octu jabłkowego. Jego regularne stosowanie reguluje procesy metaboliczne, a także usprawnia wchłanianie i wydalanie tłuszczów, co przydatne jest w utrzymaniu prawidłowej wagi. Poza tym - podobnie jak imbir - pomaga na stany zapalne oaz dolegliwości żołądkowe, takie jak zaparcia, biegunki czy zgaga.
Czy syrop klonowy jest niezbędny?
Oryginalny switchel wymaga, aby był w nim obecny syrop klonowy. Ten słodki dodatek jest doskonałym zamiennikiem cukru, który obfituje w pierwiastki i przeciwutleniacze niezbędne dla zachowania prawidłowego zdrowia. Jednak jego cena może okazać się zbyt wysoka. Oczywiście, istnieje bardzo zdrowy zamiennik, który większość ma zawsze pod ręką. O co chodzi? O miód! Zalety miodu są wszystkim doskonale znane, ale nie wolno zapominać, że nie bez przyczyny nazywany jest naturalnym antybiotykiem oraz środkiem przeciwzapalnym i ważnym surowcem energetycznym.
Jak przygotować switchel?
Przygotowanie switchela nie jest skomplikowane. Potrzebujemy do tego dwie szklanki przegotowanej i chłodnej wody, dwie łyżki octu jabłkowego, sok wyciśnięty z całej cytryny, ok. łyżeczkę starego imbiru i łyżkę miodu lub syropu klonowego. Składniki trzeba tylko wymieszać oraz odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie switchel jest gotowy do spożycia.
Jak spożywać switchel? Najlepiej pić go w niewielkiej ilości (ok. pół szklanki) na czczo codziennie. Oczywiście, dawkę można zwiększać, np. po wyczerpującym treningu czy zatruciu pokarmowym. Niektórzy polecają, aby pić go łykami przez cały dzień w kilkugodzinnych odstępach.
Switchel może być również pity na ciepło! Wystarczy go podgrzać, by otrzymać idealnie rozgrzewający i wzmacniający odporność napój. Jednak trzeba pamiętać, aby nie przesadzać z podgrzewaniem go, ponieważ wtedy miód traci swoje wyjątkowe właściwości.
Zobacz także:
Dieta ketogeniczna. Czyni cuda czy wyrządza szkody?