Te placki z młodych ziemniaków są hitem. Oto co musisz zrobić, żeby się nie rozpadały

Młode ziemniaki serwowane są najczęściej ugotowane z dodatkiem masła i koperku - zdaniem wielu w tej wersji są najsmaczniejsze. Czy można wykorzystać je do przygotowania placków ziemniaczanych? Jak najbardziej, ale trzeba pamiętać o dwóch ważnych rzeczach. Bez tego może się okazać, że nie będą nadawały się do jedzenia.

Przygotowanie placów z młodych ziemniaków jest możliwe, jednak trzeba pamiętać o dwóch ważnych rzeczach
Przygotowanie placów z młodych ziemniaków jest możliwe, jednak trzeba pamiętać o dwóch ważnych rzeczach123RF/PICSEL

Czy można zrobić placki z młodych ziemniaków?

Wiele doświadczonych gospodyń domowych uważa, że młode ziemniaki nie nadają się do zrobienia placków. Ostatnimi czasy w sieci pojawia się jednak coraz więcej przepisów na tę uwielbianą przez wielu potrawę z wykorzystaniem wczesnych kartofli. Są nie tylko smaczne, ale również soczyste i chrupiące - pod warunkiem, że podczas przygotowywania masy ziemniaczanej wykona się dwie istotne czynności. W przeciwnym razie może się okazać, że placki pochłoną zbyt dużo tłuszczu,  a ich konsystencja sprawi, że będą się rozlatywać. Co więc koniecznie trzeba zrobić?

Co trzeba zrobić podczas przyrządzania placów z młodych ziemniaków?

Aby placki z młodych ziemniaków były smaczne, a przede wszystkim zwarte i chrupiące konieczne jest:

  • bardzo dokładne odciśniecie z nich wody po starciu
  • użycie większej ilości mąki, niż dodaje się do placków ze starszych ziemniaków

Jak zrobić placki z młodych ziemniaków? Przepis

Zanim przystąpisz do smażenia placów, musisz dokładnie odcisnąć masę ziemniaczaną
Zanim przystąpisz do smażenia placów, musisz dokładnie odcisnąć masę ziemniaczaną123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj. Dodaj odrobinę soli i odstaw na ok 15 min., aby puściły wodę. 
  2. Przy pomocy czystej tetrowej ściereczki porządnie odciśnij ziemniaki z płynu.
  3. Do odciśniętych ziemniaków wbij jajka, dodaj pokrojoną drobno lub startą na tarce cebulę oraz mąkę pszenną i skrobię. Dokładnie wymieszaj.
  4. Jeśli uznasz, że konsystencja jest zbyt luźna, dodaj jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszaj - masa powinna zatrzymywać się na łyżce.
  5. Placki nakładaj łyżką na dobrze rozgrzany olej i smaż na patelni z obu stron na złocisty kolor.
  6. Usmażone placki układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Pracuje z gwiazdami światowego kina. Czym różnią się od tych polskich? Klaudia Śmieja-Rostworowska u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas