Te placki z młodych ziemniaków są hitem. Oto co musisz zrobić, żeby się nie rozpadały
Młode ziemniaki serwowane są najczęściej ugotowane z dodatkiem masła i koperku - zdaniem wielu w tej wersji są najsmaczniejsze. Czy można wykorzystać je do przygotowania placków ziemniaczanych? Jak najbardziej, ale trzeba pamiętać o dwóch ważnych rzeczach. Bez tego może się okazać, że nie będą nadawały się do jedzenia.
Czy można zrobić placki z młodych ziemniaków?
Wiele doświadczonych gospodyń domowych uważa, że młode ziemniaki nie nadają się do zrobienia placków. Ostatnimi czasy w sieci pojawia się jednak coraz więcej przepisów na tę uwielbianą przez wielu potrawę z wykorzystaniem wczesnych kartofli. Są nie tylko smaczne, ale również soczyste i chrupiące - pod warunkiem, że podczas przygotowywania masy ziemniaczanej wykona się dwie istotne czynności. W przeciwnym razie może się okazać, że placki pochłoną zbyt dużo tłuszczu, a ich konsystencja sprawi, że będą się rozlatywać. Co więc koniecznie trzeba zrobić?
Co trzeba zrobić podczas przyrządzania placów z młodych ziemniaków?
Aby placki z młodych ziemniaków były smaczne, a przede wszystkim zwarte i chrupiące konieczne jest:
- bardzo dokładne odciśniecie z nich wody po starciu
- użycie większej ilości mąki, niż dodaje się do placków ze starszych ziemniaków
Jak zrobić placki z młodych ziemniaków? Przepis
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 spora cebula
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj. Dodaj odrobinę soli i odstaw na ok 15 min., aby puściły wodę.
- Przy pomocy czystej tetrowej ściereczki porządnie odciśnij ziemniaki z płynu.
- Do odciśniętych ziemniaków wbij jajka, dodaj pokrojoną drobno lub startą na tarce cebulę oraz mąkę pszenną i skrobię. Dokładnie wymieszaj.
- Jeśli uznasz, że konsystencja jest zbyt luźna, dodaj jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszaj - masa powinna zatrzymywać się na łyżce.
- Placki nakładaj łyżką na dobrze rozgrzany olej i smaż na patelni z obu stron na złocisty kolor.
- Usmażone placki układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawaj z ulubionymi dodatkami.