Swojskie bułeczki z jagodami

Odrobina grzesznej przyjemności - domowe bułeczki drożdżowe z owocowym nadzieniem zasmakują miłośnikom tradycyjnych wypieków "jak u mamy".

Cierpkie owoce równoważą słodycz ciasta na bułeczki
Cierpkie owoce równoważą słodycz ciasta na bułeczkiINTERIA.PL

1. Rozczyn: do wysokiej szklanej miski wrzucamy pokruszone drożdże (w temp. pokojowej). Posypujemy je łyżką cukru, a gdy cukier się rozpuści, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) i tyle mąki, aby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe, mieszamy. Przykrywamy całość suchą ściereczką. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia (ok. 10 minut).

2. Ciasto: w naczyniu z pozostałym letnim mlekiem roztrzepujemy jajka. Mleko z roztrzepanymi jajkami wlewamy do miski z wyrośniętym rozczynem, lekko mieszamy, wsypujemy cukier, ponownie mieszamy, wsypujemy mąkę i dalej mieszamy, na koniec wlewamy powoli olej, następnie wolno dosypujemy dalej mąkę, mieszamy.

3. Gdy ciasto zrobi się "gęste", zaczynamy wyrabiać je jedną ręką, gdy uzyska jednolitą konsystencję, wyciągamy je na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiamy obiema rękami. Podsypujemy mąką i ugniatamy, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie całkowicie jednolite. Wtedy umieszczamy je z powrotem w wysypanej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia  na godzinę.

4. Gdy wyrośnie - podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na kształt koła o wysokości 1.5-2 cm. Szklanką lub literatką wycinamy kółeczka. Do każdego wkładamy po kilka zamrożonych borówek, formujemy kule i układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 20 min. Wierzch bułeczek smarujemy   rozmąconym jajkiem lub roztrzepanym białkiem., a następnie  posypujemy wiórkami.

5. Pieczenie: Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Po uzyskaniu tej temperatury wkładamy ciasto do piekarnika .Po upływie 10 minut ustawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy około 25 min, do zarumienienia się bułek.

Możemy dodatkowo lekko posypać je cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas