Sycące danie obiadowe

Smaczne i pożywne!

Sałatka z wegańskimi kulkami
Sałatka z wegańskimi kulkami123RF/PICSEL

Sałatka z kulkami wegańskimi

Sposób przygotowania

1. Soczewicę ugotuj w osolonym wrzątku. Kaszę jaglaną wsyp do garnka i podgrzej, mieszając. Gdy się upraży, zalej wodą. Gotuj do miękkości, aż woda wyparuje. Cebule posiekaj drobno i zrumień na oliwie. Wszystkie składniki zmiksuj. 

2. Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, gałkę muszkatołową. Wymieszaj i formuj pulpety. Obtocz w bułce tartej i smaż na oliwie. Podawaj z sałatką z roszponki, posiekanych rzodkiewek i pomidorów. Skrop oliwą i sosem balsamicznym. 

Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane123RF/PICSEL

Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Sposób przygotowania

1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleić, podsyp mąką. Rozgrzej olej i zrumień drobno pokrojoną cebulę. 

2. Dodaj do cebuli pokrojone w plasterki pieczarki, przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż farsz odparuje. 

3. Z ciasta uformuj placuszki. Na środku każdego kładź łyżkę farszu, formuj dłońmi kotleciki. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem. 

Gulasz wołowy
Gulasz wołowy123RF/PICSEL

Wołowina w winie

Sposób przygotowania

1. Marchewkę, seler i cebulę obierz i pokrój. Wołowinę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i masło klarowane. Zrumień mięso, przełóż do garnka. Na pozostałym tłuszczu zrumień warzywa. Przykryj i duś chwilę. Dodaj do mięsa. Zalej ciepłą wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i wino. 

2. Duś pod przykryciem ok. 2,5 godziny. Sos z mięsa przetrzyj przez sito, dodaj masło, sól, pieprz i zagotuj. Mięso podawaj polane sosem z dodatkiem pomidorków koktajlowych i szczypiorku. 

Przyrządzanie steków z antrykotu wołowegoInteria Kulinaria
Zapiekanka z kukurydzą
Zapiekanka z kukurydzą123RF/PICSEL

Zapiekanka z kukurydzą

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, czosnek, mielone mięso, smaż, rozdrabniając je widelcem. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i tabasco. Duś. 

2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj masło, śmietanę i parmezan. Naczynie żaroodporne wyłóż warstwą ziemniaków, mięsem i kukurydzą. Przykryj ziemniakami i posyp żółtym serem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temp. 180°C, pod koniec odkryj. 

Sprawdzony przepis na kurczaka zapiekanegoInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas