Sycące danie obiadowe
Smaczne i pożywne!
Sałatka z kulkami wegańskimi
Sposób przygotowania
1. Soczewicę ugotuj w osolonym wrzątku. Kaszę jaglaną wsyp do garnka i podgrzej, mieszając. Gdy się upraży, zalej wodą. Gotuj do miękkości, aż woda wyparuje. Cebule posiekaj drobno i zrumień na oliwie. Wszystkie składniki zmiksuj.
2. Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, gałkę muszkatołową. Wymieszaj i formuj pulpety. Obtocz w bułce tartej i smaż na oliwie. Podawaj z sałatką z roszponki, posiekanych rzodkiewek i pomidorów. Skrop oliwą i sosem balsamicznym.
Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami
Sposób przygotowania
1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleić, podsyp mąką. Rozgrzej olej i zrumień drobno pokrojoną cebulę.
2. Dodaj do cebuli pokrojone w plasterki pieczarki, przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż farsz odparuje.
3. Z ciasta uformuj placuszki. Na środku każdego kładź łyżkę farszu, formuj dłońmi kotleciki. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Wołowina w winie
Sposób przygotowania
1. Marchewkę, seler i cebulę obierz i pokrój. Wołowinę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i masło klarowane. Zrumień mięso, przełóż do garnka. Na pozostałym tłuszczu zrumień warzywa. Przykryj i duś chwilę. Dodaj do mięsa. Zalej ciepłą wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i wino.
2. Duś pod przykryciem ok. 2,5 godziny. Sos z mięsa przetrzyj przez sito, dodaj masło, sól, pieprz i zagotuj. Mięso podawaj polane sosem z dodatkiem pomidorków koktajlowych i szczypiorku.
Zapiekanka z kukurydzą
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, czosnek, mielone mięso, smaż, rozdrabniając je widelcem. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i tabasco. Duś.
2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj masło, śmietanę i parmezan. Naczynie żaroodporne wyłóż warstwą ziemniaków, mięsem i kukurydzą. Przykryj ziemniakami i posyp żółtym serem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temp. 180°C, pod koniec odkryj.