Sycące danie obiadowe

Smaczne i pożywne!

Sałatka z kulkami wegańskimi

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • oliwa
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub owsianej
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • szklanka bułki tartej
  • 10 dag roszponki
  • 4 rzodkiewki
  • 2 pomidory
  • sos balsamiczny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Soczewicę ugotuj w osolonym wrzątku. Kaszę jaglaną wsyp do garnka i podgrzej, mieszając. Gdy się upraży, zalej wodą. Gotuj do miękkości, aż woda wyparuje. Cebule posiekaj drobno i zrumień na oliwie. Wszystkie składniki zmiksuj. 

2. Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, gałkę muszkatołową. Wymieszaj i formuj pulpety. Obtocz w bułce tartej i smaż na oliwie. Podawaj z sałatką z roszponki, posiekanych rzodkiewek i pomidorów. Skrop oliwą i sosem balsamicznym. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje