Sycące danie obiadowe
Smaczne i pożywne!

Sałatka z kulkami wegańskimi
Składniki
- szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 cebule
- oliwa
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub owsianej
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- słodka i ostra papryka w proszku
- gałka muszkatołowa
- szklanka bułki tartej
- 10 dag roszponki
- 4 rzodkiewki
- 2 pomidory
- sos balsamiczny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Soczewicę ugotuj w osolonym wrzątku. Kaszę jaglaną wsyp do garnka i podgrzej, mieszając. Gdy się upraży, zalej wodą. Gotuj do miękkości, aż woda wyparuje. Cebule posiekaj drobno i zrumień na oliwie. Wszystkie składniki zmiksuj. 2. Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, gałkę muszkatołową. Wymieszaj i formuj pulpety. Obtocz w bułce tartej i smaż na oliwie. Podawaj z sałatką z roszponki, posiekanych rzodkiewek i pomidorów. Skrop oliwą i sosem balsamicznym.

Kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- szklanka mąki
- jajko
- olej
- cebula
- 50 dag pieczarek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleić, podsyp mąką. Rozgrzej olej i zrumień drobno pokrojoną cebulę. 2. Dodaj do cebuli pokrojone w plasterki pieczarki, przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż farsz odparuje. 3. Z ciasta uformuj placuszki. Na środku każdego kładź łyżkę farszu, formuj dłońmi kotleciki. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Wołowina w winie
Składniki
- 1 kg wołowiny
- marchewka
- 1/4 selera
- cebula
- olej
- 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki masła klarowanego
- listek laurowy
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn
- szklanka czerwonego wina
- łyżka masła
- pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Marchewkę, seler i cebulę obierz i pokrój. Wołowinę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i masło klarowane. Zrumień mięso, przełóż do garnka. Na pozostałym tłuszczu zrumień warzywa. Przykryj i duś chwilę. Dodaj do mięsa. Zalej ciepłą wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i wino. 2. Duś pod przykryciem ok. 2,5 godziny. Sos z mięsa przetrzyj przez sito, dodaj masło, sól, pieprz i zagotuj. Mięso podawaj polane sosem z dodatkiem pomidorków koktajlowych i szczypiorku.

Zapiekanka z kukurydzą
Składniki
- olej
- cebula
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 60 dag mięsa mielonego
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- kilka kropli tabasco
- 1,5 kg ziemniaków
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżka startego parmezanu
- 30 dag kukurydzy konserwowej
- 15 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, czosnek, mielone mięso, smaż, rozdrabniając je widelcem. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i tabasco. Duś. 2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj masło, śmietanę i parmezan. Naczynie żaroodporne wyłóż warstwą ziemniaków, mięsem i kukurydzą. Przykryj ziemniakami i posyp żółtym serem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temp. 180°C, pod koniec odkryj.