Sycące kulki orzechowo-daktylowe
Świetne na energetyczne śniadanie lub deser

Składniki
- 2 szklanki dowolnych orzechów i nasion (np. orzechy włoskie, laskowe, migdały, siemię lniane, słonecznik)
- 1 szklanka daktyli
- 1 szklanka płatków ryżowych
- 1 łyżeczka cynamonu i kardamonu
- wiórki kokosowe i zmiksowane
- migdały do obtoczenia
Sposób przygotowania
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Orzechy i nasiona zblenduj,następnie dodaj do nich osączone daktyle i ponownie zmiksuj na gładką, klejącąmasę. Dodaj przyprawy. Osobno zmiksuj płatki. Powoli dodawaj je do masydaktylowej, miksując. Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiegoi obtaczaj je w wiórkach, migdałach lub kakao. Przechowuj w lodówce.To idealna przekąska na drugie śniadanie