Sycące potrawy nie tylko dla smyka

Po spacerze w chłodny dzień dziecko powinno zjeść coś rozgrzewającego. Zastanawiasz się, jakie danie mu podać? Oto propozycje idealne dla całej rodziny.

Propozycje potraw idealne dla całej rodziny
Propozycje potraw idealne dla całej rodziny© Panthermedia

Pyszności z kaszy

Dania z dodatkiem gryczanej, jęczmiennej, pęczaku czy kaszy kuskus na długo zapewnią domownikom uczucie sytości. Są one bowiem świetnym źródłem węglowodanów złożonych. Podane z warzywami albo gotowanym mięsem dostarczą organizmowi energii, a nie obciążą żołądka.

Kasze obfitują też w składniki korzystnie wpływające na odporność (witaminy z grupy B, żelazo, cynk). Zawierają także błonnik, pęczniejący w żołądku, przez co maluch długo nie odczuwa głodu. Kaszę możesz podawać jako dodatek do innych dań (np. pulpetów z mięsa drobiowego) lub zrobić z niej farsz do pierogów czy krupnik, który chętnie zje nawet starsze niemowlę.

Nasza propozycja: Krupnik

• 2 szklanki kaszy jęczmiennej

• 1/4 piersi kurczaka

• 3-4 marchewki

• 3-4 ziemniaki

• 1 mała pietruszka

• 1/4 pora

• kawałek selera

• 1 łyżeczka masła

Kaszę wsyp do garnka i zalej zimną wodą. Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotuj. Umyj, obierz i drobno pokrój marchewki, ziemniaki, pietruszkę, pora i selera. Wrzuć je do wrzącej kaszy i gotuj do miękkości. Dodaj kilka łyżek gotowanej, rozdrobnionej piersi kurczaka oraz łyżeczkę masła.

Potrawy z dodatkiem tych składników stanowią doskonałe źródło sycącego białka. Ryby zawierają dodatkowo nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. omega-3. Są niezbędne, by układ nerwowy dziecka rozwijał się właściwie i wzmacniają odporność.

Dlatego staraj się serwować je rodzinie 1-2 razy w tygodniu. Najlepiej wybieraj te tłuste morskie - jak łosoś, halibut, sola - ale przyrządzaj lekkostrawnie. Aby zrobić lekkiego zapiekanego łososia, umyj filet, przypraw go sokiem z cytryny i łyżeczką oliwy.

Zawiń w folię do pieczenia. Możesz zapiec samą rybę lub np. z marchewką, fasolką szparagową, cukinią, ząbkiem czosnku i plasterkami cebuli. Przed podaniem posyp przysmak posiekaną natką pietruszki. Podany z kaszą na sypko szybko rozgrzeje organizm. Maluchowi warto przyrządzić także gulasz mięsny. Aby dostosować to, zwykle ciężkostrawne, danie do potrzeb dziecka, zrób je na bazie chudego mięsa i jarzyn.

Nasza propozycja: Gulasz

• 1 pierś kurczaka

• 1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem

• 1/2 opakowania mrożonych brokułów

• 1/2 szklanki soku jabłkowego

• 2-3 szklanki ryżu

• 1-2 łyżki oleju

Umyte i pokrojone mięso duś na oleju. Gdy zmięknie, dodaj mrożone warzywa i znów duś danie na małym ogniu. Wlej sok jabłkowy, wsyp łyżeczkę tymianku i pół łyżeczki majeranku. Serwuj, gdy wszystkie składniki zmiękną.

Dobrze przygotowana - stanowi zdrowy i wartościowy posiłek. Maluchy lubią zupy za ich łatwą do przełknięcia konsystencję. Niestety, nieco starsze dzieci i niektórzy dorośli często za nimi nie przepadają. Warto jednak starać się to zmienić, ponieważ dietetycy zapewniają, że zupy to dobrze zbilansowany posiłek, bogaty w białka, węglowodany, błonnik, sole mineralne i witaminy. Zimą warto przygotowywać zupy gęste, z dużą ilością warzyw i chudego mięsa. Trzylatkowi na rozgrzewkę możesz podać grochówkę na mięsie indyka, kurczaka czy fasolową.

Nasza propozycja: Fasolowa

• 1/2 szklanki fasoli

• 1/2 piersi kurczaka

• 2 marchewki

• 3 ziemniaki

• 1/4 selera

Fasolę zalej na noc wodą. Dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie. Po około 12 godzinach odcedź. Umyj marchewki, seler, pietruszkę i ziemniaki. Następnie obierz je, opłucz i pokrój w kostkę. Fasolę zalej świeżą wodą i zacznij gotować. Po około półgodzinie dodaj pokrojone warzywa. Przypraw zupę majerankiem i tymiankiem. Trzymaj danie na ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec dodaj 2 łyżki oleju. W osobnym garnku możesz ugotować kawałek piersi kurczaka, drobno pokroić i dodać do potrawy. Zupę można też zmiksować i podać z groszkiem ptysiowym.

Sycące dania z piekarnika to świetna propozycja na rodzinną kolację. Jeśli maluch już dobrze gryzie, na pewno przypadną mu do gustu zapieczone w piekarniku kromki bułki z masłem (aby dodatkowo zachęcić malca do jedzenia, foremkami do ciastek wytnij zabawne kształty). Już 2-3-latkowi posmakują pewnie grzanki z żółtym serem (nie używaj go dużo i nie przypiekaj za mocno, bo wtedy będzie ciężkostrawny). Starszym domownikom warto zaserwować tosty wypełnione szynką, ogórkiem kiszonym, cebulą, pomidorem ` i serem prosto z opiekacza. Do grzanek i tostów wybieraj zdrowe pieczywo, np. graham, sitkowe. Jeśli masz trochę więcej czasu, zrób zapiekankę. Podstawą może być makaron, ryż lub kasza z dodatkiem mięsa, wędliny, ryb, warzyw.

Nasza propozycja: Tosty

• 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego

• 2 jajka

• 2 łyżki kiełków rzodkiewki

• 5-8 pomidorków koktajlowych

• 2 łyżki masła

Pieczywo zapiecz w tosterze. Na łyżce masła usmaż jajecznicę z dwóch jajek. Pod koniec smażenia dodaj do dania dwie łyżki kiełków rzodkiewki. Tosty posmaruj masłem, a na każdy z nich wyłóż porcyjkę jajecznicy. Na wierzchu poukładaj pokrojone pomidorki. Ozdób kanapki kiełkami.

Nasza propozycja: Zapiekanka

• 2 szklanki makaronu

• 4-5 pieczarek

• 1 czerwona papryka

• 15 dag szynki

• 1 łyżka oleju

Ugotuj makaron. Umyj, obierz i opłucz pieczarki. Następnie pokrój w plasterki. Opłukaną paprykę oczyść i pokrój na cienkie plasterki i posiekaj w kostkę. Drobno pokrój również szynkę. Warzywa i wędlinę lekko podsmaż na oleju i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Całość dopraw tymiankiem. Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne, przełóż do niego makaron z dodatkami i posyp go startym serem. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz pod przykryciem przez ok. 20 min. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas