Sycące wstążki z warzywami i mięsem
Kolorowe i aromatyczne danie!

Składniki
- 150–200 g polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich
- 1/2 cebuli
- 100 g różyczek brokuła (mrożonych)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 czerwonej
- papryczki chili
- 1/2 świeżej czerwonej papryki
- 300 g makaronu typu wstążki
4 osoby
Składniki
na sos
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Polędwicę umyj i pokrój w paseczki, obtocz w przyprawie, odstaw do lodówki.Ocet ryżowy wymieszaj z cukrem, ketchupem i sosem sojowym, zagotuj. Mąkękukurydzianą rozrób z wodą i stopniowo dodawaj do sosu, mieszając. Zagotuj.Makaron ugotuj al dente. Cebulę pokrój w półplasterki, chili posiekaj, paprykępokrój w paseczki, usuwając gniazdo nasienne. Na patelni z grubym dnemrozgrzej olej i podsmaż mięso do zrumienienia. Dodaj chili, cebulę, paprykę i smażprzez minutę. Wrzuć różyczki brokuła, smaż aż będzie miękki. Wlej wcześniejprzygotowany sos, dodaj odcedzony makaron. Wymieszaj i podawaj.