Reklama

Reklama

Sycące zapiekanki ziemniaczane

Zapiekanki z dodatkiem ziemniaków są idealne w okresie jesiennym. Nie tylko sycą na długo, ale też rozgrzewają i wprawiają w lepszy nastrój.

Zapiekanka z mięsem mielonym

Składniki

  • ziemniaki 6 sztuk
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • twardy ser żółty 150 g
  • mielona wołowina 500 g
  • czerwone wino 100 ml
  • kwaśna śmietana 18 proc. 250 ml
  • dowolna mieszkanka przypraw do mięs

Sposób przygotowania

Przygotowania rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180°C. Posmaruj formę do zapiekania tłuszczem. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i gotuj je przez 5 min we wrzącej wodzie. Odcedź, a następnie przelej ziemniaki zimną wodą. Posiekaj czosnek i tymianek. Zetrzyj na tarce ser.

Reklama

Następnie przesmaż czosnek na maśle, dodaj mięso i przesmaż na brązowo. Dodaj do mięsa tymianek i przyprawę do mięs. Dodaj wino i gotuj razem przez 5 min.

Ułóż warstwę ziemniaków na dnie naczynia, przykryj mięsem, następnie kolejną warstwą ziemniaków. Polej całość śmietaną wymieszaną z serem żółtym. Zapiekaj przez ok. 20 min bez przykrycia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje