Sycące zapiekanki ziemniaczane
Zapiekanki z dodatkiem ziemniaków są idealne w okresie jesiennym. Nie tylko sycą na długo, ale też rozgrzewają i wprawiają w lepszy nastrój.

Zapiekanka z mięsem mielonym
Składniki
- ziemniaki 6 sztuk
- 1 ząbek czosnku
- świeży tymianek
- twardy ser żółty 150 g
- mielona wołowina 500 g
- czerwone wino 100 ml
- kwaśna śmietana 18 proc. 250 ml
- dowolna mieszkanka przypraw do mięs
Sposób przygotowania
Przygotowania rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180°C. Posmaruj formę do zapiekania tłuszczem. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i gotuj je przez 5 min we wrzącej wodzie. Odcedź, a następnie przelej ziemniaki zimną wodą. Posiekaj czosnek i tymianek. Zetrzyj na tarce ser.
Następnie przesmaż czosnek na maśle, dodaj mięso i przesmaż na brązowo. Dodaj do mięsa tymianek i przyprawę do mięs. Dodaj wino i gotuj razem przez 5 min.
Ułóż warstwę ziemniaków na dnie naczynia, przykryj mięsem, następnie kolejną warstwą ziemniaków. Polej całość śmietaną wymieszaną z serem żółtym. Zapiekaj przez ok. 20 min bez przykrycia.

Zapiekanka z kiełbasą
Składniki
- ziemniaki 5-6 sztuk
- kiełbasa zwyczajna 1 laska
- śmietana 18 proc. - 200 ml
- 2 jajka
- 1 cebula
- ser żółty starty 80 g
- masło klarowane lub olej do smażenia
- papryka ostra w proszku (szczypta)
- papryka słodka 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa 1 szczypta
- Pieprz czarny mielony (szczypta)
- Bazylia suszona (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania
Przygotuj sos - śmietanę wymieszaj z bazylią, pieprzem, gałką muszkatołową i jajkami, dopraw solą wedle uznania.
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju, dopraw słodką i ostrą papryką.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym.
Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą, wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę. Wyrównaj wierzch.
Posyp całość startym serem, zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 min. Pod koniec możesz zwiększyć temperaturę do 200 st. C, aby zapiekanka lepiej się przypiekła z wierzchu.

Zapiekanka rybna
Składniki
- filety rybne - 400 g
- czerwona papryka 1 sztuka
- zielona papryka 1 sztuka
- ziemniaki 5 sztuk
- ser żółty 100 g
- pomidory 4 sztuki
- mleko 100 ml
- 3 jajka
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
Rybę pokrój w kostkę i oprósz ulubioną przyprawą do ryb.
Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.
W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej zapiekankę. Zetrzyj ser na tarce, a następnie posyp połową sera zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Po upływie tego czasu posyp resztą startego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.