Reklama

Reklama

Sycące zapiekanki ziemniaczane

Zapiekanki z dodatkiem ziemniaków są idealne w okresie jesiennym. Nie tylko sycą na długo, ale też rozgrzewają i wprawiają w lepszy nastrój.

Zapiekanka z mięsem mielonym

Składniki

  • ziemniaki 6 sztuk
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • twardy ser żółty 150 g
  • mielona wołowina 500 g
  • czerwone wino 100 ml
  • kwaśna śmietana 18 proc. 250 ml
  • dowolna mieszkanka przypraw do mięs

Sposób przygotowania

Przygotowania rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180°C. Posmaruj formę do zapiekania tłuszczem. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i gotuj je przez 5 min we wrzącej wodzie. Odcedź, a następnie przelej ziemniaki zimną wodą. Posiekaj czosnek i tymianek. Zetrzyj na tarce ser.

Następnie przesmaż czosnek na maśle, dodaj mięso i przesmaż na brązowo. Dodaj do mięsa tymianek i przyprawę do mięs. Dodaj wino i gotuj razem przez 5 min.

Ułóż warstwę ziemniaków na dnie naczynia, przykryj mięsem, następnie kolejną warstwą ziemniaków. Polej całość śmietaną wymieszaną z serem żółtym. Zapiekaj przez ok. 20 min bez przykrycia.

Reklama

Zapiekanka z kiełbasą

Składniki

  • ziemniaki 5-6 sztuk
  • kiełbasa zwyczajna 1 laska
  • śmietana 18 proc. - 200 ml
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • ser żółty starty 80 g
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • papryka ostra w proszku (szczypta)
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony (szczypta)
  • Bazylia suszona (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania

Przygotuj sos - śmietanę wymieszaj z bazylią, pieprzem, gałką muszkatołową i jajkami, dopraw solą wedle uznania.

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju, dopraw słodką i ostrą papryką.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym.

Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą, wymieszaj.

Naczynie żaroodporne wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę. Wyrównaj wierzch.

Posyp całość startym serem, zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 min. Pod koniec możesz zwiększyć temperaturę do 200 st. C, aby zapiekanka lepiej się przypiekła z wierzchu.

Zapiekanka rybna

Składniki

  • filety rybne - 400 g
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • zielona papryka 1 sztuka
  • ziemniaki 5 sztuk
  • ser żółty 100 g
  • pomidory 4 sztuki
  • mleko 100 ml
  • 3 jajka
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Rybę pokrój w kostkę i oprósz ulubioną przyprawą do ryb.

Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory w plasterki.

W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułóż warstwami ziemniaki, rybę, pomidory i paprykę. Rozmieszaj jajka z mlekiem i polej zapiekankę. Zetrzyj ser na tarce, a następnie posyp połową sera zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Po upływie tego czasu posyp resztą startego sera i zapiekaj jeszcze 10 minut.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje