Reklama

Reklama

Sycylijska caponata

Włoski specjał warzywny z bakłażana, pomidorów i selera naciowego z dodatkiem zielonych oliwek i kaparów. Ponoć o caponacie można napisać książkę - występuje w wielu różnych wersjach. Jest idealna na lekki obiad lub kolację.

Czas przyrządzenia: ok. 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany umyj, pokrój w plastry. Posyp je solą, odstaw na 15 min. Opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć bakłażany, obsmaż na złoty kolor. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, mieszając, kilka minut.

2. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój drobno, wrzuć do bakłażanów. Dodaj ocet winny, oregano, osączone i pokrojone na połówki oliwki oraz kapary.

3. Całość duś na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Danie często mieszaj, aby się nie przypaliło. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Reklama

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy