Sycylijski serniczek na zimno
Ciasto, które zrobi furorę wśród gości i rodziny - nie tylko pięknie wygląda, ale zachwyca też smakiem. Przygotujesz go błyskawicznie, bez pieczenia. Równie szybko zniknie z talerzy...
Składniki
Spód:
30 dag ciasteczek migdałowych (typu amaretti) lub herbatników
2/3 kostki masła
Masa:
40 dag truskawek
50 dag serka ricotta
500 ml śmietany kremówki 36 proc.
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
listki mięty i cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Masło stop. Ciasteczka mocno pokrusz lub zblenduj i wymieszaj z masłem. Powstałą masą wylep spód tortownicy, dokładnie dociśnij ją dłonią. Formę wstaw do lodówki.
2. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek. Owoce poprzekrawaj na połówki.
3. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Żelatynę zalej pięcioma łyżkami zimnej, przegotowanej wody i pozostaw do napęcznienia, a następnie podgrzej ją, mieszając, by się rozpuściła. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej stop czekoladę, ostudź ją.
4. Serek ricotta (powinien mieć temperaturę pokojową) zmiksuj z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, powoli wlewaj czekoladę oraz żelatynę. Na koniec dodaj ubitą śmietanę. Dokładnie (ale delikatnie, najlepiej szpatułką) wszystko wymieszaj. Połowę masy wyłóż do tortownicy. Rozłóż połowę truskawek, przykryj resztą masy serowej. Wyrównaj wierzch, zastudź w lodówce (ok. 5 godzin). Udekoruj pozostałymi truskawkami i miętą. Oprósz cukrem pudrem.