Sycylijskie Arancini
Arancini – tradycyjne, sycylijskie ryżowe kulki w złocistej, chrupiącej panierce. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa arancia, czyli pomarańcza, bo kształtem przypominają właśnie ten owoc. Najpopularniejsze są arancini con ragù z farszem na bazie mięsa i zielonego groszku.
Sposób przygotowania
1. Cebulę posiekać i przesmażyć na łyżce masła, dodać ryż i podsmażyć 2 minuty.
2. Do ryżu dodać bulion lub wodę i gotować na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Wyłączyć ogień, dodać masło i parmezan, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Ryż przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce około godziny.
4. Mozzarelle pokroić w 2 cm kostkę. Każdy kawałek mozzarelli obtoczyć w 4 cm warstwie ryżu formując kształt jajek.
5. Arancini obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć w oleju o temperaturze 170 stopni aż będą złote i chrupiące. Po wyciągnięciu odsączyć na ręczniku kuchennym i doprawiamy solą i pieprzem.