Szachownica w marcepanie
Delikatne ciasto do porannej kawy

Składniki
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 15 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 2 łyżki kisielu cytrynowego i malinowego
- 40 dag marcepana
- 1 słoik konfitury morelowej
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy żółtkowej. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Ciasto rozdziel. Do jednej części dodaj kisiel cytrynowy, do drugiej - malinowy. 2. Dwie foremki keksowe wyłóż pergaminem. Na spodzie jednej rozsmaruj ciasto malinowe. Do drugiej nałóż biszkopt cytrynowy. Piecz 30 min w 180 st. Wystudź. Każdy placek przetnij wzdłuż na pół. Konfiturę podgrzej, przetrzyj. Marcepan zagnieć, rozwałkuj. Krawędzie pasków ciasta posmaruj częścią konfitury. Zlep, tak aby kolory układały się w szachownicę. Wierzch, boki i spód ciasta posmaruj pozostałą konfiturą. Szachownicę owiń marcepanowym plackiem. Lekko go dociśnij do ciasta, odetnij wystające kawałki.