Reklama

Reklama

Szachownica w marcepanie

Delikatne ciasto do porannej kawy

Czas przyrządzenia: 70 minut

Składniki

  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 2 łyżki kisielu cytrynowego i malinowego
  • 40 dag marcepana
  • 1 słoik konfitury morelowej

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy żółtkowej. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Ciasto rozdziel. Do jednej części dodaj kisiel cytrynowy, do drugiej - malinowy. 

2. Dwie foremki keksowe wyłóż pergaminem. Na spodzie jednej rozsmaruj ciasto malinowe. Do drugiej nałóż biszkopt cytrynowy. Piecz 30 min w 180 st. Wystudź. Każdy placek przetnij wzdłuż na pół. Konfiturę podgrzej, przetrzyj. Marcepan zagnieć, rozwałkuj. Krawędzie pasków ciasta posmaruj częścią konfitury. Zlep, tak aby kolory układały się w szachownicę. Wierzch, boki i spód ciasta posmaruj pozostałą konfiturą. Szachownicę owiń marcepanowym plackiem. Lekko go dociśnij do ciasta, odetnij wystające kawałki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje