Szachownica z ajerkoniakiem

Wygląda i smakuje wyśmienicie

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno domieszaj jajka. Dodaj miód, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 200 ml mleka. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie ciasto.Podziel je na dwie równe porcje. Kakao połącz z resztą mleka, wlej do jednej porcji ciasta i wymieszaj. Dwie małe tortownice wyłóż pergaminem. Do jednej nałóż ciasto ciemne, a do drugiej jasne. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 40 minut. Wystudź, wyjmij i każdy spód przetnij na 3 blaty. 
2. Ze środka każdego placka wytnij mały krążek. Krążki wyjmij, następnie z każdego placka wytnij jeszcze po 2 obręcze. W ten sposób z 6 placków powinno powstać 6 małych krążków i 12 obręczy, z których zrobisz 2 torciki. 
3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i wymieszaj ze skórką cytrynową oraz ajerkoniakiem. Na spodzie tortownicy ułóż najpierw dużą ciemną obręcz, potem mniejszą jasną, a następnie do środka włóż mały ciemny krążek. W drugiej tortownicy ułóż: jasną obręcz, małą ciemną i jasny środek. Tak przygotowane spody posmaruj cienko bitą śmietaną. Na tym ułóż drugą warstwę ciasta. Zacznij od największej w innym kolorze niż ta na spodzie. Posmaruj odrobiną śmietany i ułóż trzecią warstwę (kolory tak jak w spodzie). Torciki wstaw do lodówki na godzinę. Czekoladę stop, przestudź. Oblej nią wierzch każdego tortu. Poczekaj, aż polewa zastygnie.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas