Reklama

Szachownica z ajerkoniakiem

Wygląda i smakuje wyśmienicie

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 37 dag masła
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 25 dag cukru
  • 8 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 65 dag mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml + 8 łyżek mleka
  • 6 dag kakao
  • 40 dag śmietany kremówki
  • 70 ml ajerkoniaku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 8 dag cukru pudru
  • 10 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno domieszaj jajka. Dodaj miód, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 200 ml mleka. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie ciasto.Podziel je na dwie równe porcje. Kakao połącz z resztą mleka, wlej do jednej porcji ciasta i wymieszaj. Dwie małe tortownice wyłóż pergaminem. Do jednej nałóż ciasto ciemne, a do drugiej jasne. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 40 minut. Wystudź, wyjmij i każdy spód przetnij na 3 blaty. 
2. Ze środka każdego placka wytnij mały krążek. Krążki wyjmij, następnie z każdego placka wytnij jeszcze po 2 obręcze. W ten sposób z 6 placków powinno powstać 6 małych krążków i 12 obręczy, z których zrobisz 2 torciki. 
3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i wymieszaj ze skórką cytrynową oraz ajerkoniakiem. Na spodzie tortownicy ułóż najpierw dużą ciemną obręcz, potem mniejszą jasną, a następnie do środka włóż mały ciemny krążek. W drugiej tortownicy ułóż: jasną obręcz, małą ciemną i jasny środek. Tak przygotowane spody posmaruj cienko bitą śmietaną. Na tym ułóż drugą warstwę ciasta. Zacznij od największej w innym kolorze niż ta na spodzie. Posmaruj odrobiną śmietany i ułóż trzecią warstwę (kolory tak jak w spodzie). Torciki wstaw do lodówki na godzinę. Czekoladę stop, przestudź. Oblej nią wierzch każdego tortu. Poczekaj, aż polewa zastygnie.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy