Szachownica z ajerkoniakiem
Wygląda i smakuje wyśmienicie
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno domieszaj jajka. Dodaj miód, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 200 ml mleka. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie ciasto.Podziel je na dwie równe porcje. Kakao połącz z resztą mleka, wlej do jednej porcji ciasta i wymieszaj. Dwie małe tortownice wyłóż pergaminem. Do jednej nałóż ciasto ciemne, a do drugiej jasne. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 40 minut. Wystudź, wyjmij i każdy spód przetnij na 3 blaty.
2. Ze środka każdego placka wytnij mały krążek. Krążki wyjmij, następnie z każdego placka wytnij jeszcze po 2 obręcze. W ten sposób z 6 placków powinno powstać 6 małych krążków i 12 obręczy, z których zrobisz 2 torciki.
3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i wymieszaj ze skórką cytrynową oraz ajerkoniakiem. Na spodzie tortownicy ułóż najpierw dużą ciemną obręcz, potem mniejszą jasną, a następnie do środka włóż mały ciemny krążek. W drugiej tortownicy ułóż: jasną obręcz, małą ciemną i jasny środek. Tak przygotowane spody posmaruj cienko bitą śmietaną. Na tym ułóż drugą warstwę ciasta. Zacznij od największej w innym kolorze niż ta na spodzie. Posmaruj odrobiną śmietany i ułóż trzecią warstwę (kolory tak jak w spodzie). Torciki wstaw do lodówki na godzinę. Czekoladę stop, przestudź. Oblej nią wierzch każdego tortu. Poczekaj, aż polewa zastygnie.