Szafran cenniejszy niż złoto
Najcenniejsza przyprawa, silny afrodyzjak.

Aż 170 000 krokusów potrzeba, aby uzyskać jeden kilogram szafranu. Nic dziwnego, że to najcenniejsza przyprawa świata. Z kwiatów jednej z odmian krokusa (Crocus sativus) wycina się, a następnie suszy, same znamiona. Kwiaty zbiera się i przetwarza ręcznie. Po wysuszeniu uzyskuje się przyprawę o silnym aromacie i lekko gorzkawym smaku. Stosuje się ją do dań z ryżu, owoców morza, ciast, zup. Oprócz smaku i aromatu daje ona silnie żółty kolor. W kuchni polskiej słynne były szafranowe baby.
Ale szafran to nie tylko przyprawa, uważany jest też za silny afrodyzjak. Ma nie tylko wzmagać popęd płciowy, ale też zapobiegać nieregularnym menstruacjom i wzmacniać macicę. Według starożytnych Greków szafran silnie oddziaływał na kobiety i wzmacniał orgazm.