Szakszuka, czyli jajka zapiekane w warzywach
Do klasycznej wersji tego dania potrzebujesz tylko papryki, pomidorów, jajek i przypraw, ale możesz dodać też inne składniki. Oto nasze propozycje.

Bakłażanowa na ostro
Składniki
- 4 jajka
- 1 mały bakłażan
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 2 małe czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
- suszone oregano suszone
- płatki chili
- posiekana natka do posypania dania
Sposób przygotowania
Pomidory sparz, obierz, oczyść, potnij. Papryki rozetnij, usuń pestki, opłucz, pokrój w kostkę. Bakłażan potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć paprykę i bakłażan, podsmaż. Dołóż pomidory, wymieszaj. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, oregano oraz chili. Warzywa przełóż do dwóch foremek. W każdej porcji warzyw zrób po 2 wgłębienia. Wbij do nich jajka. Zapiekaj ok. 15 minut w 200˚C. Posyp natką.

Ziołowa z cukinią i serem
Składniki
- po 3 pomidory i papryki
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 cebula
- po 2 łyżki oleju oraz przecieru pomidorowego
- po 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki i kolendry, cukru, suszonego oregano i tymianku
- sól
- pieprz
- 6 łyżek tartego parmezanu
Sposób przygotowania
Pomidory sparz, obierz, pokrój na cząstki. Cukinię i papryki oczyść, potnij na kawałeczki. Cebule obierz, pokrój w plastry. Warzywa połącz z olejem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przecierem pomidorowym. Dodaj wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz (do smaku). Warzywa przełóż do formy. Zrób wgłębienia. Wbij do nich jajka. Formę przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 200˚C. Przed podaniem posyp startym parmezanem.