Reklama

Reklama

Szakszuka, czyli jajka zapiekane w warzywach

Do klasycznej wersji tego dania potrzebujesz tylko papryki, pomidorów, jajek i przypraw, ale możesz dodać też inne składniki. Oto nasze propozycje.

Bakłażanowa na ostro

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 mały bakłażan
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 2 małe czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano suszone
  • płatki chili
  • posiekana natka do posypania dania

Sposób przygotowania

Pomidory sparz, obierz, oczyść, potnij. Papryki rozetnij, usuń pestki, opłucz, pokrój w kostkę. Bakłażan potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć paprykę i bakłażan, podsmaż. Dołóż pomidory, wymieszaj. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, oregano oraz chili. Warzywa przełóż do dwóch foremek. W każdej porcji warzyw zrób po 2 wgłębienia. Wbij do nich jajka. Zapiekaj ok. 15 minut w 200˚C. Posyp natką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje