Szakszuka, czyli jajka zapiekane w warzywach

Do klasycznej wersji tego dania potrzebujesz tylko papryki, pomidorów, jajek i przypraw, ale możesz dodać też inne składniki. Oto nasze propozycje.

Szakszuka
Szakszuka123RF/PICSEL

Bakłażanowa na ostro

Sposób przygotowania

Pomidory sparz, obierz, oczyść, potnij. Papryki rozetnij, usuń pestki, opłucz, pokrój w kostkę. Bakłażan potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć paprykę i bakłażan, podsmaż. Dołóż pomidory, wymieszaj. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, oregano oraz chili. Warzywa przełóż do dwóch foremek. W każdej porcji warzyw zrób po 2 wgłębienia. Wbij do nich jajka. Zapiekaj ok. 15 minut w 200˚C. Posyp natką. 

Szakszuka z ziołami
Szakszuka z ziołami123RF/PICSEL

Ziołowa z cukinią i serem

Sposób przygotowania

Pomidory sparz, obierz, pokrój na cząstki. Cukinię i papryki oczyść, potnij na kawałeczki. Cebule obierz, pokrój w plastry. Warzywa połącz z olejem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przecierem pomidorowym. Dodaj wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz (do smaku). Warzywa przełóż do formy. Zrób wgłębienia. Wbij do nich jajka. Formę przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 200˚C. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas