Reklama

Reklama

Szakszuka, czyli jajka zapiekane w warzywach

Do klasycznej wersji tego dania potrzebujesz tylko papryki, pomidorów, jajek i przypraw, ale możesz dodać też inne składniki. Oto nasze propozycje.

Bakłażanowa na ostro

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 mały bakłażan
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 2 małe czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano suszone
  • płatki chili
  • posiekana natka do posypania dania

Sposób przygotowania

Pomidory sparz, obierz, oczyść, potnij. Papryki rozetnij, usuń pestki, opłucz, pokrój w kostkę. Bakłażan potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć paprykę i bakłażan, podsmaż. Dołóż pomidory, wymieszaj. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, oregano oraz chili. Warzywa przełóż do dwóch foremek. W każdej porcji warzyw zrób po 2 wgłębienia. Wbij do nich jajka. Zapiekaj ok. 15 minut w 200˚C. Posyp natką. 

Ziołowa z cukinią i serem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • po 3 pomidory i papryki
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • po 2 łyżki oleju oraz przecieru pomidorowego
  • po 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki i kolendry, cukru, suszonego oregano i tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek tartego parmezanu

Sposób przygotowania

Pomidory sparz, obierz, pokrój na cząstki. Cukinię i papryki oczyść, potnij na kawałeczki. Cebule obierz, pokrój w plastry. Warzywa połącz z olejem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przecierem pomidorowym. Dodaj wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz (do smaku). Warzywa przełóż do formy. Zrób wgłębienia. Wbij do nich jajka. Formę przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 200˚C. Przed podaniem posyp startym parmezanem.  

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje