Szakszuka z chrupiącymi ziarnami
Proste danie, którym najesz się do syta.

Składniki
- 3 pomidory
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki żytniego chleba
- (100 g Chrupiącej sałatki np. Bakalland)
- sól, pieprz
- łyżka masła
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Pomidory wkładamy na 5 minut do miseczki z wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na małej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 6 minut, ale nie mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy jeszcze solą i smażymy dalej bez mieszania pod przykryciem, aż białka jajek się zetną. Posypujemy mieszanką prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzechów pinii (Chrupiącą sałatką) i posiekaną pietruszką. Podajemy z tostami.