Szampański deser z musem truskawkowym
Szampan i truskawki to bardzo romantyczne połączenie. Taki deser można zjeść we dwoje lub zaserwować gościom podczas imprezy.
Sposób przygotowania:
Przygotuj mus truskawkowy: żelatynę namocz w 2 łyżkach szampana. Resztę wina przelej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj aż się rozpuści. Wmieszaj pokrojone truskawki, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 6-8 min. Przelej trochę płynu do suchej miseczki i dodaj żelatynę. Wymieszaj i wlej z powrotem do masy truskawkowej. Gotuj 2 min. Przełóż mus do kieliszków. Przykryj i odstaw do chłodzenia.
Przygotuj biały mus: namocz żelatynę w 2 łyżkach szampana. W kąpieli wodnej podgrzej pozostałe 80 ml szampana z żółtkiem i cukrem, delikatnie mieszaj przez 6-8 min. Zdejmij z ognia i wlej żelatynę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz z masą szampańską. Śmietankę ubij na sztywno i także wmieszaj do musu. Wykładaj go do kieliszków na schłodzony mus truskawkowy. Przykryj i wstaw do lodówki na ok. 3 godz. Podawaj udekorowany np. pestkami granata.