Reklama

Reklama

Szampański deser z musem truskawkowym

Szampan i truskawki to bardzo romantyczne połączenie. Taki deser można zjeść we dwoje lub zaserwować gościom podczas imprezy.

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 8 porcji

Składniki - mus truskawkowy

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 80 ml szampana lub wina musującego + 2 łyżki extra
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki - biały mus:

  • 3 łyżki żelatyny
  • 80 ml szampana plus 2 łyżki extra
  • 1 żółtko
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 białka
  • 120 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Przygotuj mus truskawkowy: żelatynę namocz w 2 łyżkach szampana. Resztę wina przelej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj aż się rozpuści. Wmieszaj pokrojone truskawki, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 6-8 min. Przelej trochę płynu do suchej miseczki i dodaj żelatynę. Wymieszaj i wlej z powrotem do masy truskawkowej. Gotuj 2 min. Przełóż mus do kieliszków.  Przykryj i odstaw do chłodzenia. 

Reklama

Przygotuj biały mus: namocz żelatynę w 2 łyżkach szampana. W kąpieli wodnej podgrzej pozostałe 80 ml szampana z żółtkiem i cukrem, delikatnie mieszaj przez 6-8 min. Zdejmij z ognia i wlej żelatynę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli  i połącz z masą szampańską. Śmietankę ubij na sztywno i także wmieszaj do musu. Wykładaj go do kieliszków na schłodzony mus truskawkowy. Przykryj   i wstaw do lodówki na ok. 3 godz. Podawaj udekorowany np. pestkami granata.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje