Szampański tort sylwestrowy
Szampańska zabawa z szampańskim tortem.

Składniki na 12 porcji:
- 2 jajka, - 15 dag cukru, - 2 torebki cukru waniliowego, - 8 dag mąki pszennej, - 2 dag mąki ziemniaczanej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 3 puszki brzoskwiń, - 10 łyżeczek żelatyny, - 35 dag jogurtu, - 300 ml wytrawnego szampana lub wina musującego, - 75 dag śmietanki kremówki, - 4 dag płatków migdałowych, - 5 dag gorzkiej polewy czekoladowej
Przygotowanie:
BIałka jajek ubij na sztywno z dodatkiem 1 cukru waniliowego i 5 dag cukru. Wymieszaj z żółtkami. Następnie dodaj dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia, połącz. Spód tortownicy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Do formy wlej ciasto. Piecz 20 min w temp. 175 st. C. Wyjmij z piekarnika, ostudź. 8 łyżeczek żelatyny zalej niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Następnie rozpuść podgrzewając. Zmiksuj na piure 3 połówki brzoskwiń, wymieszaj z 2 łyżeczkami żelatyny. Jogurt wymieszaj z drugim cukrem waniliowym i 7 dag cukru. Ubijając łopatkami miksera powoli dolewaj szampana, a następnie resztę żelatyny, szybko wymieszaj z połową ubitej na sztywno śmietanki. Na cieście zapnij obręcz tortownicy, rozsmaruj 3/4 kremu szampańskiego. Na kremie porób kleksy z piure brzoskwiniowego i delikatnie je przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Zalej resztą kremu. Ochładzaj przez noc. Osącz resztę brzoskwiń. Obłóż nimi tort. Odmierz szklankę zalewy z brzoskwiń, rozpuść w niej pozostały cukier i żelatynę. Mocno ochłodź. Tężejącą galaretką zalej owoce. Ochładzaj godzinę. Na patelni bez tłuszczu upraż płatki migdałowe. Ubij resztę śmietanki, przełóż do szprycy i udekoruj brzeg tortu robiąc rozetki. Rozgrzej polewę i cieniutkimi paseczkami plewy przybierz rozetki na torcie. Boki posmaruj pozostałą śmietaną, posyp migdałami.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!