Szampański tort sylwestrowy
Szampańska zabawa z szampańskim tortem.
- 2 jajka,
- 15 dag cukru,
- 2 torebki cukru waniliowego,
- 8 dag mąki pszennej,
- 2 dag mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 puszki brzoskwiń,
- 10 łyżeczek żelatyny,
- 35 dag jogurtu,
- 300 ml wytrawnego szampana lub wina musującego,
- 75 dag śmietanki kremówki,
- 4 dag płatków migdałowych,
- 5 dag gorzkiej polewy czekoladowej
Przygotowanie:
BIałka jajek ubij na sztywno z dodatkiem 1 cukru waniliowego i 5 dag cukru. Wymieszaj z żółtkami. Następnie dodaj dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia, połącz. Spód tortownicy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Do formy wlej ciasto. Piecz 20 min w temp. 175 st. C. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
8 łyżeczek żelatyny zalej niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Następnie rozpuść podgrzewając. Zmiksuj na piure 3 połówki brzoskwiń, wymieszaj z 2 łyżeczkami żelatyny. Jogurt wymieszaj z drugim cukrem waniliowym i 7 dag cukru. Ubijając łopatkami miksera powoli dolewaj szampana, a następnie resztę żelatyny, szybko wymieszaj z połową ubitej na sztywno śmietanki. Na cieście zapnij obręcz tortownicy, rozsmaruj 3/4 kremu szampańskiego. Na kremie porób kleksy z piure brzoskwiniowego i delikatnie je przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Zalej resztą kremu. Ochładzaj przez noc.
Osącz resztę brzoskwiń. Obłóż nimi tort. Odmierz szklankę zalewy z brzoskwiń, rozpuść w niej pozostały cukier i żelatynę. Mocno ochłodź. Tężejącą galaretką zalej owoce. Ochładzaj godzinę. Na patelni bez tłuszczu upraż płatki migdałowe. Ubij resztę śmietanki, przełóż do szprycy i udekoruj brzeg tortu robiąc rozetki. Rozgrzej polewę i cieniutkimi paseczkami plewy przybierz rozetki na torcie. Boki posmaruj pozostałą śmietaną, posyp migdałami.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!