Reklama

Reklama

Szarlotka dworska - bardzo prosty przepis

Pyszne ciasto na zimowy podwieczorek.


Składniki:

  • 290 g mąki
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki + 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 60 g rodzynek
  • 750 g kwaśnych jabłek
  • Sok z cytryny
  • 75 g migdałów w słupkach
  • Szczypta cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Łyżka cukru pudru
  • Tłuszcz do formy

Reklama

Przygotowanie:


Składniki na ciasto: 250 g mąki, sól, łyżkę cukru i jajko oraz pokrojone w kostkę masło wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Odstawić na pół godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Jabłka obrać pokroić w plasterki. zmieszać z sokiem z cytryny cukrem (75 g), 40 g mąki, migdałami, cynamonem i rodzynkami. Połowę ciasta rozwałkować  na krążek o średnicy 24 cm, wyłożyć nim formę, docisnąć. Ciasto posypać bułką tartą i nałożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na 2 cm pasy, ułożyć z nich plecionkę na jabłkach. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem. Piec w 200 st. C przez 30-40 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: Szarlotka dworska - bardzo prosty przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje