Szarlotka dworska - bardzo prosty przepis
Pyszne ciasto na zimowy podwieczorek.

Składniki:
- 290 g mąki
- Szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki + 75 g cukru
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 60 g rodzynek
- 750 g kwaśnych jabłek
- Sok z cytryny
- 75 g migdałów w słupkach
- Szczypta cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- Łyżka cukru pudru
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto: 250 g mąki, sól, łyżkę cukru i jajko oraz pokrojone w kostkę masło wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Odstawić na pół godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Jabłka obrać pokroić w plasterki. zmieszać z sokiem z cytryny cukrem (75 g), 40 g mąki, migdałami, cynamonem i rodzynkami. Połowę ciasta rozwałkować na krążek o średnicy 24 cm, wyłożyć nim formę, docisnąć. Ciasto posypać bułką tartą i nałożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na 2 cm pasy, ułożyć z nich plecionkę na jabłkach. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem. Piec w 200 st. C przez 30-40 minut. Oprószyć cukrem pudrem.