Reklama

Reklama

Szarlotka inaczej, z polewą migdałowo-miodową

Jesienią, gdy pogoda coraz mocniej zachęca nas do przesiadywania w domu, dobrze jest mieć pod ręką jakiś sezonowy deser. A cóż jest bardziej sezonowe o tej porze roku niż szarlotka? Spróbujmy jej oryginalną odmianę: z miodowo-migdałową polewą.

Przypomnienie znanego powiedzenia: "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" może nieco nas śmieszyć, ale przecież musi być w tym wiele prawdy. Jabłka są przecież bogatym źródłem witamin: C, z grupy B, beta karotenu, E, K, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny i antyoksydantów. Dzięki sporej zawartości błonnika, jabłka usprawniają pracę jelit.

Reklama

Co ciekawe, badania na zwierzętach wykazały, że jabłka mogą chronić mózg przed uszkodzeniami komórek mającymi wpływ na utratę pamięci. Jest w jabłkach także sporo minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jabłka dostarczają w 100 gramach około 52 kalorii (kcal), które to pochodzą głównie z węglowodanów.

Ich zalet jest tyle, że dodając jeszcze walory smakowe, możemy śmiało powiedzieć, że to jedne z bardziej wartościowych, krajowych owoców. Skoro jest sezon na jabłka, przygotujmy coś naprawdę wyjątkowego: szarlotkę z miodem i migdałami.

Do jej przygotowania będziemy potrzebować: 200 g mąki, 225 g cukru, jajka, 200 g masła, 2 kg jabłek, cytryny, łyżki mąki ziemniaczanej, opakowania budyniu śmietankowego, łyżki miodu, 60 g płatków migdałowych, 2 łyżek mleka kokosowego, 100 g rodzynek.

Z mąki, cukru i jajka zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Obrane jabłka kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jabłka dusimy przez ok. 10 minut z dodatkiem 50 g masła, 50 g cukru oraz z rodzynkami. Na koniec masę jabłkową zagęszczamy budyniem śmietankowym (proszek), wymieszanym z łyżką mąki ziemniaczanej. Tortownicę wykładamy schłodzonym ciastem, na nie nakładamy masę jabłkową.

Przygotowujemy polewę miodowo-migdałową. Pozostałe masło, cukier, miód, płatki migdałowe i mleko mieszamy w garnuszku, zagotowujemy. Polewę, jeszcze gorącą, wylewamy na ciasto.

Szarlotkę pieczemy w piekarniku, nagrzanym do temp. 180 st., przez ok. 45 minut. Przed podaniem szarlotkę należy schłodzić.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje