Szarlotka na cieście migdałowym

Smakowite ciasto z jabłkami.

Ciasto możesz podać z bitą śmietaną i owocami
Ciasto możesz podać z bitą śmietaną i owocami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 szkl. zmielonych migdałów
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej graham
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 12 proc.
  • mąka do podsypania
  • masło do posmarowania

Nadzienie:

  • 5 jabłek
  • ok. 1/3 szkl. suszonej żurawiny

Dodatki:

  • migdały (pokrojone w cieniutkie płatki albo w słupki)

Przygotowanie:

1. Migdały wymieszaj z mąką. Dodaj cukier, szczyptę soli, masło oraz śmietanę. Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Włóż ją do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka. Dodaj żurawinę i duś na małym płomieniu, aż owoce staną się miękkie.

2. Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich cienko rozwałkuj, podsypując delikatnie mąką. Blachę posmaruj masłem. Spód i brzegi wylep przygotowanym plackiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 10 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Na podpieczony spod wyłóż lekko przestudzoną masę jabłkową. Resztę ciasta rozwałkuj. Placek połóż na wierzchu szarlotki. Dobrze zlep brzegi. Posyp migdałami (posiekanymi albo pokrojonymi w cienkie płatki). Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze ok. 30 minut.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas