Szaszłyczki z drobiu

Pyszne danie dla każdego.

Szaszłyki drobiowe urozmaicą dziecięcą dietę
Szaszłyki drobiowe urozmaicą dziecięcą dietę123RF/PICSEL

Przygotowanie

1. Pierś kurczaka umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Możesz też użyć gotowego mięsa mielonego z kurczaka albo z indyka.

2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do zmielonego mięsa drobiowego. Cebulę pozbaw łupinek, poszatkuj, również wsyp do mięsa.

3. Do podanych składników wbij całe jajko. Wymieszaj z masą mięsną.Natkę opłucz starannie, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z gałązek i drobniutko posiekaj (kilka odłóż do dekoracji). W ten sam sposób przyszykuj listki mięty. Zioła dodaj do mięsa.

4. Masę dopraw do smaku mielonym cynamonem, solą oraz pieprzem. Starannie wyrób. Formuj owalne szaszłyki i nakładaj je na korę cynamonu lub nadziewaj na patyczki do szaszłyków.

5. Szaszłyki smaż na rumiano na odrobinie oleju. Pomidorki opłucz, pokrój na połówki. Skrop olejem i sokiem z cytryny, posól. Podawaj do mięsa, dekoruj natką.

Owocowe szaszłyki dla dzieciInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas