Szaszłyczki z jogurtowym sosem
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, tak aby się nie zrumieniły.
Składniki na 4 porcje:
- łyżka oliwy (plus oliwa do smażenia)
- mała cebula posiekana
- 750 g mielonej baraniny (może być wieprzowina)
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- łyżka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego chilli
- 1/2 szklanki orzechów piniowych, posiekanych i prażonych
- jajko
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, tak aby się nie zrumieniły.
2. W misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, jajko, przyprawy i orzechy. Przypraw do smaku. Gdy mięso stanie się kleiste, podziel je na równe porcje, oklej nimi patyczki do szaszłyków.
3. Smaż szaszłyki na oliwie na rozgrzanej patelni grillowej, aż zbrązowieją. Podawaj z jogurtem z dodatkiem świeżej mięty, cząstkami cytryny i pitą.