Szaszłyki diamentowe

4 cienkie kiełbaski do pieczenia; 1 mały świeży ananas; 8 czerwonych pomidorków cherry; 8 plastrów wędzonego boczku; 1 papryka czerwona i 1 zielona lub żółta; 2 cytryny; 1 pokruszony listek laurowy; kilka łyżek płynnego miodu; 1,5 łyżki masła; sól, pieprz.

Porcja dla 2 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 1 h i 15 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 854 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Przyrządzanie

A. Cytryny sparzyć, umyć - wycisnąć sok i wymieszać go z miodem i przyprawami.

B. Ananasa i paprykę pokroić na kawałeczki równej wielkości i wraz z pomidorkami - włożyć do marynaty na 30 minut. Kiełbaski pokroić na 2 centymetrowe kawałki, a boczek na spore kwadraty.

C. Na rożenki nabijać kolejno: kawałki kiełbasy, całe pomidory, kawałki ananasa, złożone na pół kwadraty boczku i paprykę. Rozpuścić masło. Posmarować szaszłyki, ułożyć na grillu i piec nad wygaśniętym żarem od 5 do 10 minut obracając i powlekając marynatą. Podawać z ryżem i sezonowymi surówkami.

Nasza rada

Szaszłyki te można też upiec w prodiżu, jednak należy je posmarować marynatą przed zamknięciem pokrywy. Czas pieczenia wydłużyć wtedy do około 20 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas