Szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawin
Ciekawe połączenie drobiu, owoców i przypraw.

Składniki dla czterech osób:
- 1 dojrzałe mango, - sok z 1 limonki, - 50 g suszonych żurawin amerykańskich, - 1 mała zielona papryczka chili, - kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, - sól, - 400 g filetów z piersi kurczaka, - 2 łyżki oleju, - pieprz, - według upodobania - kilka łodyg selera naciowego
Przygotowanie:
1. Mango obrać, oddzielić miąższ od włóknistej pestki. Miąższ zmiksować na puree z sokiem z limonki. Żurawinę drobno posiekać. Papryczkę chili oczyścić, umyć i także drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Żurawinę, chili i imbir dodać do puree z mango i przyprawić szczyptą soli. 2. Filety z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Nadziewać je metodą harmonijkową na patyczki do szaszłyków zwilżone wodą. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć na nim szaszłyki z obu stron po 2-3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. 3. Szaszłyki podawać z sosem z mango i żurawin, ewentualnie - z łodygami selera naciowego. Można je także przygotowywać na grillu na węgiel drzewny. Czas przygotowania ok. 30 minut Wartości odżywcze jednej porcji: Białko: 25 g Tłuszcz: 6,6 g Węglowodany: 22 g Wartość energetyczna: 246 kcal / 1027 kJ