Szczawiowa z rzodkiewkami

W sam raz na upalne dni.

Ostrości doda zupie czosnek lub szczypta imbiru
Ostrości doda zupie czosnek lub szczypta imbiru123RF/PICSEL

1 Zioła dokładnie opłucz i osusz. Część odłóż do dekoracji. Szczaw i szczypiorek drobno posiekaj, z natki i trybuli oderwij listki, drobno je pokrój. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebule obierz i drobno posiekaj. Por oraz rzodkiewki oczyść, potnij w krążki.

2. W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i por, zeszklij, mieszając. Dodaj ziemniaki i smaż na małym ogniu 4 min. Zalej bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 20 min na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

3. Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 7 min), obierz i pokrój wzdłuż na połówki. Zieleninę dodaj do zupy razem z jogurtem i podgrzej, ale już nie gotuj. Lekko zmiksuj, tak by pozostały kawałki ziół. Dopraw solą i pieprzem. Podziel na porcje. Podawaj z jajkami i plastrami rzodkiewki. Ozdób odłożonymi ziołami.

Ostrzejszy smak
Do gotowej zupy dodaj 2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smak zupy podkreśli też szczypta mielonego imbiru.

Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas