Szczawiowa ze śmietaną
Przepis na pyszną i niedrogą zupę
Składniki:
- ok. 80 dag szczawiu
- 4 spore ziemniaki
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 6 jajek
- 1/2 szkl. śmietany 12 proc.
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- kilka gałązek ziół do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie, odcedź i dobrze osącz. Szczaw oczyść, opłucz, grubo posiekaj.
Zagotuj bulion, dodaj do niego szczaw. Poczekaj, aż zupa zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Zagęść mąką wymieszaną z wodą.
2. Jajka gotuj ok. 10 minut w posolonej wodzie. Do zupy wlej śmietanę i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Cebulę obierz, posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę. Dodaj ziemniaki. Mieszając, zrumień je ze wszystkich stron.
Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż ziemniaki oraz pokrojone jajko. Gotowe danie udekoruj ziołami.