Sznycle z kaszą jaglaną
Pachnące natką i muszkatem

Składniki
- 1 mały kalafior
- 1/3 szkl. kaszy jaglanej
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 2 dymki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szkl. + 1 łyżka bułki tartej
- po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i białego pieprzu
- sól
- masło klarowane do smażenia
6 sztuk
Sposób przygotowania
1. Kalafior podziel na różyczki. Gotuj je w posolonej wodzie przez 20 minut. Kaszę jaglaną opłucz na sitku wrzącą wodą. Potem przesyp do garnka. Wlej mleko. Gotuj pod przykryciem 15 minut. Dymki oczyść, posiekaj. 2. Miękki kalafior odcedź, rozgnieć widelcem. Ugotowaną kaszę przesyp do miseczki, przestudź. Dodaj kalafior, jajko, natkę, dymki, 1 łyżkę bułki tartej, szczyptę soli, gałkę i biały pieprz. Wyrób masę. Uformuj z niej 6 kotletów. Oprósz je z obu stron resztą bułki tartej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Włóż 3 sznycle. Smaż je 5-6 minut. Tak samo usmaż pozostałe kotlety.