Szparagi na grilla: Banalna przekąska w kilka chwil

Sezon na szparagi jest krótki, ale intensywny. Łowy na te warzywa - jeśli są udane - zawsze kończą się tysiącami pomysłów na to, jak je przyrządzić. A wybór jest bez liku: niektórzy uwielbiają delikatnie podsmażone na patelni albo ugotowane na parze. Ale kiedy pogoda sprzyja, częściej wolimy przesiadywać w plenerze i grillować! Wtedy nic nie stoi na przeszkodzie, aby w taki sposób przygotować szparagi. A jeśli pogoda nie sprzyja, nie ma co załamywać rąk, ponieważ wystarczy do tego także patelnia grillowa bądź zwykła. Jak przyrządzić szparagi na grilla? Przekonajmy się.

Nie wiesz, jak przyrządzić szparagi? Wystarczy wrzucić je na ruszt!
Nie wiesz, jak przyrządzić szparagi? Wystarczy wrzucić je na ruszt!123RF/PICSEL

Szparagi: Moc możliwości

Jeśli udało nam się zakupić pęczek szparagów w okazyjnej cenie, to już połowa sukcesu. Część z nas uwielbia je gotowane w wodzie lub na parze, ale to tylko część możliwości, które dają nam te podłużne warzywa. Jeśli akurat nie mamy pomysłu albo dopiero jesteśmy laikami i nie wiemy, jak przygotować szparagi, to wrzucenie ich na ruszt grilla jest dobrym pomysłem. Gdy mamy już żar, wystarczy kilka chwil, aby mieć przepyszną przekąskę, która będzie rajem dla naszego podniebienia. Jak zrobić szparagi na grilla?

Jak zrobić zapiekankę ze szparagami?Interia Kulinaria

Szparagi: Przygotujesz je w kilka chwil

Zanim wrzucimy szparagi na grilla, trzeba je wcześniej przygotować. Na początku wystarczy je dokładnie umyć, a następnie odkroić twarde, zdrewniałe części u nasady. Jeśli nie mamy jeszcze wprawy w tym, w którym miejscu je dokładnie usunąć, nie trzeba się martwić. Można po prostu je wyłamać: same przerwą się w tym miejscu, gdzie zaczyna się jadalna i smaczna część szparagów.

Grillowanie: To proste!

Szparagi są łatwe w przygotowaniu: Wystarczy je umyć i usunąć zdrewniałe końcówki
Szparagi są łatwe w przygotowaniu: Wystarczy je umyć i usunąć zdrewniałe końcówki123RF/PICSEL

Szparagi na grilla nie potrzebują dużo czasu, aby były gotowe. Wystarczy wrzucić je w całości na ruszt na około osiem minut i co kilka chwil przewracać, aby zapiekły się dokładnie z obu stron. Czy danie jest gotowe? Zdecydowanie tak, ale warto jeszcze nadać mu szyku. Po grillowaniu szparagów można je oprószyć szczyptą soli i pieprzu, skropić octem balsamicznym lub kilkoma kroplami sosu sojowego albo po prostu dodać odrobinę masła, aby się rozpuściło.

Z czym podawać szparagi? Najbardziej smakują solo, ale wiele osób poleca także serwować je z sosem holenderskim lub beszamelem. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić szparagi na grilla i uczynić z nich pełnoprawne danie obiadowe. W jaki sposób? Zanim umieścimy je na grillu, można owinąć je plasterkami szynki parmeńskiej lub zwykłym boczkiem.

Polecamy także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas