Szparagi na szybko
Są niskokaloryczne i jednocześnie bardzo zdrowe! Uchodzą także za afrodyzjak. Dodatkowo mają tę zaletę, że można je przyrządzić ekspresowo, a jakże pysznie.

Smażone z kurczakiem
Składniki
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1-2 pęczki szparagów
- 1-2 garście groszku cukrowego lub fasolki
- 1 łyżka sosu rybnego
- sok z 1 cytryny
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Filet umyj, osusz i pokrój na 2-cm kawałki. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce masła z 2 łyżkami oleju na dobrze rozgrzanej patelni lub w woku. Dodaj szparagi i groszek cukrowy (możesz je pokroić na kawałki, będzie łatwiej mieszać). Dopraw sosem rybnym, chilli, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem trzcinowym. Smaż na dużym ogniu, mieszając, aż warzywa będą al dente.

Szybka tarta
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 3 łyżki startego parmezanu lub sera pleśniowego
- 250 g ricotty
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki. Ricottę wymieszaj z jajkami i serem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Natłuszczoną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim. Rozłóż na nim masę serową i szparagi. Wstaw do piekarnika na 15 minut (opcja góra-dół). Zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze 10 minut, by tarta się zrumieniła...

Sałatka ze szparagami
Składniki
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 20 g parmezanu w wiórkach
- 200 g truskawek
- 2 łyżki oliwy lub oleju do sałatek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Szparagi umyj, pozbaw zdrewniałych końcówek. Gotuj je na parze przez ok. 4-6 minut. Przełóż je do zimnej wody, po chwili wyjmij o osusz. Chodzi o to, by były chrupiące. Truskawki umyj, osusz, pokrój na kawałki. Składniki rozłóż na talerzach, posyp parmezanem i polej oliwą lub olejem oraz octem balsamicznym.