Szparagi na szybko
Są niskokaloryczne i jednocześnie bardzo zdrowe! Uchodzą także za afrodyzjak. Dodatkowo mają tę zaletę, że można je przyrządzić ekspresowo, a jakże pysznie.
Smażone z kurczakiem
Sposób przygotowania
Filet umyj, osusz i pokrój na 2-cm kawałki. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce masła z 2 łyżkami oleju na dobrze rozgrzanej patelni lub w woku. Dodaj szparagi i groszek cukrowy (możesz je pokroić na kawałki, będzie łatwiej mieszać). Dopraw sosem rybnym, chilli, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem trzcinowym. Smaż na dużym ogniu, mieszając, aż warzywa będą al dente.
Szybka tarta
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki. Ricottę wymieszaj z jajkami i serem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Natłuszczoną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim. Rozłóż na nim masę serową i szparagi. Wstaw do piekarnika na 15 minut (opcja góra-dół). Zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze 10 minut, by tarta się zrumieniła...
Sałatka ze szparagami
Sposób przygotowania
Szparagi umyj, pozbaw zdrewniałych końcówek. Gotuj je na parze przez ok. 4-6 minut. Przełóż je do zimnej wody, po chwili wyjmij o osusz. Chodzi o to, by były chrupiące. Truskawki umyj, osusz, pokrój na kawałki. Składniki rozłóż na talerzach, posyp parmezanem i polej oliwą lub olejem oraz octem balsamicznym.