Szparagi na trzy nowe sposoby

Zupa szparagowa
Zupa szparagowa123RF/PICSEL

Aksamitna zupa

Składniki

  • po 1 pęczku białych oraz zielonych szparagów
  • 2 spore ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2 dag)
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • sól, cukier
  • biały pieprz
  • posiekany szczypiorek do dekoracji
4 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagiInteria.tv
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami123RF/PICSEL

Wiązki w serowym sosie

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 12 zielonych szparagów
  • 6 plastrów szynki dojrzewającej albo wędzonego boczku
  • 20 dag fety
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. śmietany 12 proc.
  • 5-6 małych pomidorków
  • 2 gałązki bazylii
  • sól, pieprz
  • cukier, oliwa
Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami123RF/PICSEL

Wiosenna carbonara

Składniki

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 5 dag parmezanu
  • 30 dag makaronu penne
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 1/3 szkl. mleka, suszone oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Makaron ze szparagami i szynkąINTERIA.TVInteria.tv
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?