Reklama

Reklama

Szparagi na trzy nowe sposoby

Idealne na wiosenny obiad!

Aksamitna zupa

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • po 1 pęczku białych oraz zielonych szparagów
  • 2 spore ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2 dag)
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • sól, cukier
  • biały pieprz
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki, białe szparagi dodatkowo obierz na całej długości. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałeczki. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj. 

2. W garnku zagotuj bulion. Włóż do niego obydwa rodzaje szparagów. Gotuj 10 minut. Zielone szparagi wyjmij. Do białych dołóż ziemniaki i imbir. Gotuj 10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj je z wywarem. Dolej śmietanę. Mocno podgrzej. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do kokilek. Do każdej włóż po kilka zielonych szparagów. Posyp szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje