Szparagi na trzy nowe sposoby
Idealne na wiosenny obiad!

Aksamitna zupa
Składniki
- po 1 pęczku białych oraz zielonych szparagów
- 2 spore ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- kawałek korzenia imbiru (ok. 2 dag)
- 4 łyżki śmietany kremówki
- sok z 1 cytryny
- sól, cukier
- biały pieprz
- posiekany szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki, białe szparagi dodatkowo obierz na całej długości. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałeczki. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj. 2. W garnku zagotuj bulion. Włóż do niego obydwa rodzaje szparagów. Gotuj 10 minut. Zielone szparagi wyjmij. Do białych dołóż ziemniaki i imbir. Gotuj 10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj je z wywarem. Dolej śmietanę. Mocno podgrzej. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do kokilek. Do każdej włóż po kilka zielonych szparagów. Posyp szczypiorkiem.

Wiązki w serowym sosie
Składniki
- 1 op. ciasta francuskiego
- 12 zielonych szparagów
- 6 plastrów szynki dojrzewającej albo wędzonego boczku
- 20 dag fety
- 2 jajka
- 1/2 szkl. śmietany 12 proc.
- 5-6 małych pomidorków
- 2 gałązki bazylii
- sól, pieprz
- cukier, oliwa
1. W garnku zagotuj posoloną wodę z 1 łyżeczką cukru. Szparagi oczyść, odetnij twarde końcówki, pędy włóż do wrzącej wody. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij, przestudź. Jajka roztrzep ze śmietaną. Przypraw solą i pieprzem. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. Ciasto rozwałkuj. Blachę (25 x 40 cm) wyłóż pergaminem i wylep ciastem. 2. Na spodzie rozsmaruj masę śmietanową. Posyp pokruszoną fetą. Po 2 szparagi owiń 1 plasterkiem szynki albo boczku. Wiązki ułóż na masie. Obłóż pomidorkami. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 20 minut. Udekoruj listkami bazylii

Wiosenna carbonara
Składniki
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 5 dag parmezanu
- 30 dag makaronu penne
- 20 dag wędzonego boczku
- 4 jajka
- 1/3 szkl. mleka, suszone oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki. Pędy ponownie zwiąż w pęczek. Włóż do lekko posolonej wody. Gotuj 10-12 minut. Wyjmij, odłóż do przestudzenia. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj ok. 10 minut. W tym czasie pędy szparagów pokrój na kawałki. Ser zetrzyj. Wędzony boczek potnij w słupki. Jajka roztrzep z mlekiem. Potem wymieszaj z serem. Przypraw pieprzem oraz oregano. 2. Na dużej patelni wysmaż boczek. Zmniejsz płomień. Makaron odcedź, przełóż na patelnię. Dodaj szparagi. Mocno razem podgrzej. Wlej mieszankę jajek i mleka. Chwilę razem smaż. Przełóż na talerze.