Szparagi z czosnkiem
Wyśmienita przekąska.

Składniki na 4 porcje:
- 1 pęczek zielonych szparagów, - 1 pęczek białych szparagów, - 4 łyżki masła, - 2 łyżki siekanej natki pietruszki, - 2 ząbki czosnku, - sól, pieprz, - cukier, - 3 łyżki masła, - 1 cytryna
Przygotowanie:
Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i cytryny (gotować oddzielnie białe i zielone szparagi), odkroić twarde końcówki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Masło rozgrzać, zeszklić czosnek, dodać natkę pietruszki i podgrzewać do momentu lekkiego zbrązowienia masła i uzyskania orzechowego posmaku. Masło doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, polewać gorące szparagi. Czas przygotowania 40 min.