Szparagi z czosnkiem
Wyśmienita przekąska.
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 pęczek białych szparagów,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 3 łyżki masła,
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i cytryny (gotować oddzielnie białe i zielone szparagi), odkroić twarde końcówki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Masło rozgrzać, zeszklić czosnek, dodać natkę pietruszki i podgrzewać do momentu lekkiego zbrązowienia masła i uzyskania orzechowego posmaku. Masło doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, polewać gorące szparagi.
Czas przygotowania 40 min.