Szparagi z kluskami, sezamem i szałwią
Wykorzystaj sezon na szparagi!
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- ok 250 g mąki
- żółtko
- szczypta soli
- pęczek zielonych szparagów
- garść świeżych listków szałwii
- 2 łyżki sezamu
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 50 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1 Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, utłucz lub przeciśnij przez praskę. Ostudź. Następnie wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, szczyptę soli i żółtko. Szybko zagnieć. Ciasto podziel na części, z każdej uformuj cienki wałek (podsypując mąką) i odkrawaj nożem małe kluseczki (kopytka; możesz zaokrąglić je w dłoniach). Ugotuj w dużej ilości osolonej wody - gdy wypłyną, są gotowe.
2 Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce i pokrój ukośnie. Sezam upraż na suchej patelni, zdejmij. Stop masło z oliwą i podsmaż szparagi ok. 5 min (najlepiej najpierw łodygi, a po 2-3 min dodaj główki). Dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj, dołóż szałwię i ser. Dodaj ugotowane kluseczki i smaż jeszcze ok. 4 min. Dopraw solą i pieprzem. Posyp sezamem.