Szparagi z kluskami, sezamem i szałwią

Wykorzystaj sezon na szparagi!

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • ok 250 g mąki
  • żółtko
  • szczypta soli
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść świeżych listków szałwii
  • 2 łyżki sezamu
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:
1 Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, utłucz lub przeciśnij przez praskę. Ostudź. Następnie wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, szczyptę soli i żółtko. Szybko zagnieć. Ciasto podziel na części, z każdej uformuj cienki wałek (podsypując mąką) i odkrawaj nożem małe kluseczki (kopytka; możesz zaokrąglić je w dłoniach). Ugotuj w dużej ilości osolonej wody - gdy wypłyną, są gotowe.

2 Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce i pokrój ukośnie. Sezam upraż na suchej patelni, zdejmij. Stop masło z oliwą i podsmaż szparagi ok. 5 min (najlepiej najpierw łodygi, a po 2-3 min dodaj główki). Dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj, dołóż szałwię i ser. Dodaj ugotowane kluseczki i smaż jeszcze ok. 4 min. Dopraw solą i pieprzem. Posyp sezamem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje